"Möjligheten att utföra akutuppdraget är hotad"

- Akutuppdraget för Västerviks sjukhus är inte hotat men däremot möjligheterna att genomföra det! Det säger Göran Nilsson(L), Västervik, ledamot landstingsfullmäktige.

Västerviks sjukhus stod i fokus i Dokument inifrån i veckan. Foto: Ellinor Harrysson

Västerviks sjukhus stod i fokus i Dokument inifrån i veckan. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2018-05-04 00:00

Tidigare i veckan medverkade Västerviks sjukhus i Dokument inifrån. Där uttryckte läkare en oro kring att flera avancerade kirurgiska ingrepp på Västerviks sjukhus gått förlorade till andra sjukhus. Verksamhetschefen vid kirurgkliniken, Magnus Fröstorp, menar i programmet att gränsen är nådd för hur mycket man kan ta bort från sjukhuset innan de inte längre klarar av att upprätthålla sin akutverksamhet.

Liberalerna tar avstånd från neddragningarna.

- Nivåstruktureringen av cancervården som beslutades av politiken har skett utan Liberalernas medverkan och vi har kritiserat det från första början beroende bland annat på konsekvensbeskrivningarna från kirurger och gynekologer vid Västerviks sjukhus, säger Göran Nilsson.

Han säger att konsekvensbeskrivningarna visar på uppenbara risker för utarmning av såväl kirurgisk cancervård som rekrytering och utbildning av kirurger. Även samverkan inom sjukhuset mellan specialiteter äventyras precis som akutuppdraget.

- Det är inte sjukhusets geografiska placering som avgör om akutuppdraget kan skötas patientsäkert. Det är politikens vilja att ge redskapen rekrytering, utbildning och kontinuitet i ett brett kirurgiskt perspektiv efter professionens behov som är avgörande.

Satsningar måste ske nu, anser partiet. Hur och vilka redovisar Liberalerna på öppet månadsmöte senare i maj.

- Liberalerna för sin del sätter stor tilltro till att utbildade kirurger förstår vad kirurger och kirurgisk vård kräver och behöver. Där skiljer vi oss ifrån övriga politiker i landstinget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om