Mor och dotter ställer ut tillsammans

Eivor Åberg har varit verksam konstnär under större delen av sitt liv, främst inom keramik. Veronica Åberg är guldsmed sedan ett tiotal år tillbaka. Hon ser sig själv som hantverkare och var därför till en början lite tveksam när Eivor föreslog att de skulle ställa ut tillsammans i Centrumgalleriet i Gamleby. - Men nu känns det bara roligt det ska bli spännande att se vad det leder till.

Eivor Åbergs små rakubrända figurer finns även som stora tavlor. Hon jobbar också med trådkonst och förgyllda saker.

Eivor Åbergs små rakubrända figurer finns även som stora tavlor. Hon jobbar också med trådkonst och förgyllda saker.

Foto:

Västervik2017-01-20 19:00

Att vara född i en konstnärsfamilj har aldrig varit något speciellt, tycker Veronica Åberg. Visst var hon med sin mamma på utställningar och liknande under sin uppväxt, men hon har aldrig tänkt sig att gå i Eivor Åbergs fotspår direkt.

- Jag har varit pysslig, men inte någon konstnär. Kanske betyder ändå uppväxten en del. Jag fastnade för guldsmedsyrket, min äldsta syster är textilkonservator och vår mellansyster är utbildad glasblåsare.

- Jag har alltid varit noga med att barnen ska välja det de vill jobba med, aldrig försökt påverka dem, säger Eivor Åberg.

Själv bestämde hon sig redan som tolvåring. Det var konstnär hon skulle bli. Helst keramiker.

- Jag vet inte varför, det var självklart.

Eivor Åberg är född i Västerbotten, men familjen flyttade mycket. Hennes pappa var snickare och fick arbete på olika platser runt om i Sverige.

- Min första lite mer konstnärliga utbildning var på en folkhögskola i Tidaholm. En estetisk utbildning. Sedan blev det två år på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. Efter det sökte jag mig till Bergen där jag läste i tre år.

Eivor flyttade sedan till Kalmar där hon samarbetade med andra hantverkare.

- Jag hade en hel del utställningar och trodde nog att jag skulle kunna leva på min konst, men så kom krisen under 1990-talet och det blev svårare att vara konstnär.

Eivor Åberg har också bott på Öland, där hon bland annat varit med och startat "Konstnatten" och varit gästlärare på Capellagården. Hon har haft utställningar och deltagit i flera konstprojekt.

Efter en svetsutbildning, där Eivor tog flera olika licenser, tänkte hon arbeta som svetsare i kombination med keramiken. Men det visade sig vara svårt att få ett sådant arbete som kvinna. Istället har Eivor använt sig av svetsningen i sitt konstnärskap, bland annat svetsar hon ramar till sina stora tunga keramikverk.

På senare år har hon varit inblandad i Skapande skola, där hon undervisat grundskoleelever inom skapande på olika sätt.

Veronica Åberg växte upp på Öland. När det var dags att välja gymnasieutbildning blev det guldsmedsutbildningen i Mjölby.

- Jag hittade rätt tack vare en praovecka hos en guldsmed.

Efter hantverksutbildningen läste Veronica en KY-utbildning inom området i 1,5 år. Praktiken gjorde hon i Stockholm och Göteborg, med uppehåll för mammaledighet.

- 2008 började jag som guldsmed på Herberts Guld i Västervik. Jag slutade efter 6,5 år eftersom jag ville prova något annat, men kom fram till att det är det här jag vill jobba med.

2015 blev hon uttagen till Årets Guldkorn, en tävling för unga guldsmeder.

- Vi var tio som blev utvalda att tillverka ett smycke utifrån en skiss vi tävlat med.

Nu är det snart ett år sedan hon och Anette Landström Pettersson öppnade Oxid Ädelsmide och Ateljé Smalgränd i samma lokal. En möjlighet Veronica inte ville tacka nej till.

Eivor Åberg har legat "lite lågt" med sitt eget skapande under några år, men nu börjar hon känna suget efter att delta i utställningar och projekt igen. En del exempel på hennes konst finns i Veronicas butik i Västervik, bland annat rakubränd keramik och trådkonst.

Nu ska Eivor och Veronica delta i utställningen Mor & dotter, som arrangeras av Tjustbygdens Konstförening. Vernissage är på lördag i Centrumgalleriet i Gamleby och utställningen varar i två veckor.

De andra paren är Liz och Em Pettersson, Lillemor Bokström och Sofia Wiberg, samt Anna-Stina Gerdin och Elina Gerdin.

Ett halsband som kräver sin bärare. Design och tillverkning: Veronica Åberg.
Ett halsband som kräver sin bärare. Design och tillverkning: Veronica Åberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om