Mor och dotter-utställningen fick ett bra gensvar

Utställningen med fyra par mor och dotter i Gamleby blev en välbesökt och uppskattad tillställning. Publiken strömmade till och det var stundtals trångt i Centrumgalleriets lokaler. Variationen hos de många olika verken gjorde att det fanns något intressant för alla, här visades bland annat olika typer av måleri, keramik, metallskulpturer och smycken.

Foto:

Västervik2017-01-23 12:48

En av de yngsta utställarna var Elina Gerdin, nio år. Stolt som en tupp visar hon sin alldeles egna avdelning med tavlor i akryl och blandteknik. Elina har med 13 målningar på utställningen och hon har jobbat in i det sista.

-Den här tavlan blev torr i morse, berättar hon och snurrar runt i sin röda finklänning.

Trots sin ringa ålder har Elina Gerdin varit med på flera utställningar innan, det är farfar Bertil Gerdin och mamma Anna-Stina Gerdin som dragit med henne. Det är glitter och färg om vartannat i ett färgsprakande fyrverkeri. På kortväggen sitter sex tavlor i rad, i regnbågens färger, de är en serie som säljs tillsammans.

-Man kan ju inte köpa en halv regnbåge, säger Elina Gerdin.

Hår i färgen

Mamma Anna-Stina Gerdin visar också målningar, de är större till formatet, men färghanteringen är den samma som dotterns, starka klara färger. Flera målningar är abstrakta och har ett slumpmässigt mönster av små streck i färgen.

- Det är hår som jag samlat när barnen har klippt sig, de tycker att det är lite pinsamt, ler hon.

Håret och andra små föremål, som frön från olika träd får fastna i färgen och när det har torkat går de att skrapa bort, men lämnar då ett helt eget mönster. På vissa av målningarna dyker ett ansikte fram.

- När jag ser något i det abstrakta mönstret brukar jag förstärka det, berättar Anna-Stina Gerdin.

Mor och dotter Gerdin skapar ofta ihop och Elina har lärt sig att tala om konst på ett sätt som inte är så vanligt bland nioåringar. Anna-Stina Gerdin berättar hur hon gick runt i ateljén och funderade på en målning hon inte var nöjd med. Hon mumlade för sig själv när dottern avbröt."Men mamma, du måste öka kontrasten och ha mer mörkblått där!"

-Det var en häftig upplevelse! Det är härligt att skapa tillsammans fortsätter hon, jag behöver det. En del människor går ut i skogen för att må bra, en del går till ateljén.

Anna-Stina Gerdin blandar hår och små frön i färgen, ibland blir det abstrakt, ibland föreställande.
Anna-Stina Gerdin blandar hår och små frön i färgen, ibland blir det abstrakt, ibland föreställande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om