Mordbrandsmisstänkt med dåligt minne

Tingsrätten och åklagaren var övertygade om att det var den 68-åriga kvinnan som tänt eld på flera ställen i sin lägenhet. När räddningskåren kom såg man kvinnan i den starka röken och bland öppna lågor. Men hon vägrade komma ut. Till slut lyckades man bära ut henne genom köksfönstret.

Västervik2008-03-13 07:56

På hennes lägenhetsdörr satt en blå lapp med namnen på hennes tre barnbarn och med texten "Förlåt, jag orkade inte mer".
Kvinnan säger sig inte minnas någonting från den aktuella dagen och sa: "Det här är inte likt mig, jag har inte gjort detta. Jag var förvirrad och vet inte vad jag gjort."
Den dramatiska händelsen inträffade den 28 april 2007 på Södra Järnvägsgatan i Västervik. Enligt kammaråklagare Lennart Löthmans gärningsbeskrivning har den 68-åriga kvinnan på natten antänt på minst tre platser i den bostad där hon själv bor som ensamstående.
Eldhärdarna gav snabbt öppna lågor och röken var tät på kort tid. En granne till kvinnan hade varit ute på natten och lagom lagt sig då han vaknar av en smäll.
Han rusar ut på balkongen och ser röken välla ut från kvinnans lägenhet. Han väcker upp de övriga boende i trapphuset, men får ingen kontakt med kvinnan.
Han bankade på kvinnans dörr men hon öppnade inte. När räddningstjänsten anlände fem minuter senare såg man öppna lågor i den rökfyllda lägenheten.
- Men jag såg också kvinnan genom ett fönster men hon vägrade fortfarande komma ut. Via stege lyckade brandmännen lyfta ut kvinnan genom ett fönster, sa brandingenjör Mattias Sköld som vittnade i egenskap av sakkunnig-
När brandmännen kom in i lägenheten möttes de av mer eller mindre täckta golv av massor av textilier och annat brännbart som gärningsmannen eldat i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om