Enligt en artikel skriven av Tord-Göran Hallberg i Osby hembygdsförenings årsbok från 1995 startade Hugo Peterson en motorfabrik i Blackstad 1907. Han var också delägare i lanthandeln, som förutom matvaror hade fotoateljé, cykelförsäljning och utförde cykelreparationer.
Hugo Peterson startade även Hagaborgs mekaniska verkstad, där han tillverkade båtmotorer i början av 1900-talet.
Men transporterna fungerade dåligt från Blackstad, som ju saknade järnväg. Därför tog Peterson med sig både motorfabrik och familj och flyttade till Osby. Här fortsatte han tillverkningen under namnet Motorfabriken Göta.
”Det blev precis tyst”
Ivan Lönn, boende i Västervik och medlem i Blackstad hembygdsförening, visste att man letade efter en ”Götamotor” till föreningens samlingar.
– När jag var ute vid Händelöp i augusti träffade jag Lars-Erik Eriksson. Han hade fiskat upp en gammal motor ur vattnet som han undrade om jag var intresserad av. Den var rostig förstås men jag tog hem den och putsade upp den. Det tog sin tid, säger Ivan Lönn.
Motorn var en ”Götamotor”, en av de fotogenmotorer som tillverkats av Hugo Peterson.
Ivan Lönn tog med sig motorn till ett möte i hembygdsgården i Blackstad, klev in och undrade om någon ville ha den.
– Det blev precis tyst, säger Ove Gustafsson från hembygdsföreningen.
– Det finns folk som letat i 20 år efter en sån motor.
Driftsäker
Hur den hamnat på havsbotten vid Händelöp är det ingen som säkert vet, men det sägs att motorn fick ligga kvar i vattnet efter en båtbrand för länge sedan.
– Vi vet inte hur många motorer som Peterson hann tillverka innan han flyttade till Skåne, men vi vet att de var driftsäkra och omtyckta, säger Lars Södergren, materialansvarig i hembygdsföreningen.
– Motorn är fin, tillverkad i gjutjärn och mässing, men förmodligen går den inte att få igång igen, säger Ove Gustafsson.
Fotogenos eller inte. Det viktiga är nog trots allt att den gamla motorn är tillbaka till byn där den tillverkades för mer än 100 år sedan. Men vem vet, kanske går den att starta igen för den som har tålamod och rätt kunskap.