MP säger ja till flygskatt

Hur ser de olika partierna på frågan om klimathotet och vad ska man göra för att hotet ska stanna vid ett hot. Det tar vår tidning reda på i en artikelserie och andra partiet ut är Miljöpartiet, där Anna Bodjo och Akko Karlsson, som båda sitter med i kommunfullmäktige i Västervik, berättar om vad allt från världen ner till den enskilda individen kan göra för att förbättra möjligheterna för kommande generationer.

Akko Karlsson och Anna Bodjo Miljöpartiet, ger sin syn på klimathotet. Foto: Anders Sjögren

Akko Karlsson och Anna Bodjo Miljöpartiet, ger sin syn på klimathotet. Foto: Anders Sjögren

Foto:

Västervik2018-03-29 12:00

Vår tidningsartikelserie tar avstamp i rapporten som säger att Sveriges medeltemperatur har ökat med 1,3 grader på hundra år.

Hur ser ni på den rapporten?

- Att isarna smälter på nordpolen under vintrarna är väldigt illa. Vi kan inte ens gissa oss till hur det kommer att påverka oss i framtiden. Det bygger på att luftströmmarna över norr jordklotet för första gången har delat på sig som gör att kall luft nu drar ner över Europa, säger Akko Karlsson.

Hon är också oroad över vad som kommer att hända när havsnivån kommer att höjas, det blir längre torrperioder och intensivare regn.

- Vi ser att klimatflyktingarna kommer att öka de kommande 50 åren. Konflikten i Syrien är ett tydligt exempel på det. Innan kriget bröt ut fanns det två och en halv miljon klimatflyktingar inom det egna landet, då man upplevt den värsta torka på många hundra år.

Tuffa beslut väntar

Det som Miljöpartiet ser som boven i dramat är förbränningen av fossila bränslen.

- Som politiker måste man ha ryggrad för att ta tuffa beslut i framtiden. Ett sådant beslut är det som Miljöpartiet och Socialdemokraterna fattade om att Sverige ska bli det första fossilbränslefria välfärdslandet redan 2040, säger Anna Bodjo.

Hon anser att man inte ska underskatta Sverige som ett föregångsland.

Vad kan vi göra lokalt?

- Vår region har beslutat om att bli fossilbränslefri region 2030. Vi har en energiplan och en vindkraftplan. Vi har tagit bort bygglov för solceller på privata byggnader. Både i regionen och i kommunen har vi köpt in fossilbränslefria fordon, både tunga och mindre fordon, säger Akko Karlsson.

Anna Bodjo tillägger.

- Det gäller att erbjuda alternativ. Satsa mer på kollektivtrafik, bygga ut cykelbanor för att bjuda in alla så att de med lätthet kan förändra sitt val av transporter. Alla måste hjälpa till för att ställa om och det måste vara lätt.

Individen

Vad kan man göra som individ för att minska sin klimatpåverkan?

- Äta mindre kött, välja mat som inte har transporterats långt. Väljer man närodlad mat hjälper man svenska odlare som har en annan syn på djurhållning, antibiotika och gifter, säger Anna Bodjo.

Hon tar som exempel mathavre istället för ris, eller bönpasta istället för vanlig pasta.

När det gäller övrig konsumtion är det också viktigt att tänka först innan man handlar.

-Varje gång man handlar röstar man med sina pengar. Man gör ett val när man använder sina pengar, och man ska se till att man gör rätt val så många gånger som möjligt, säger Anna.

Ett exempel är klädindustrin som vräker ut kläder i sina butiker.

- Köp kläder mer sällan och välj textilfibrer istället för polyester. Eller köp kläder i andrahandsbutiker.

Flygskatt

Ska det införas flygskatt i Sverige och ska det lagstiftas om det?

- Ja det ska det. Varje form av fossilt bränsle ska bära sina egna miljökostnader. Det håller inte att bygga fler regionala och lokala flygplatser. Satsa pengarna på att det finns bra järnvägsförbindelser istället. Fördelarna med tåg är att man kan både transportera människor och gods på spåren, säger Akko.

Hur ser ni på möjligheterna för att förbättra Östersjön?

- I vår kommun har vi kommit långt. Nyckeln till det är att vi har ett gränsöverskridande politisk majoritet i den frågan samt att vi har ett bra samarbete med lantbrukare och markägare. Vi vill också se ett Östersjöcentrum i Västervik med marinbiologiska förtecken och följer Östersjöns utveckling, säger Akko.

Hon vill också kunna erbjuda kommunal skärgårdstrafik istället för att varje skärgårdsbo ska använda egna båtar när de ska ta sig in till fastlandet.

Hur lever ni själva upp till att minska individens miljöpåverkan?

- Jag har solceller, mulltoa och bergvärme, säger Akko.

- I vår familj har vi aldrig haft någon bil, vi cyklar dit vi ska och måste vi åka längre sträcker åker vi kollektivt, säger Anna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om