Qvinnoqulan erbjuder pyssel och hantverk av olika slag, stöd vid myndighetskontakter och enskilda stödsamtal. Man kan även få massage och avslappning.
- Sedan en tid tillbaka kan Sandra och jag ge öronakupunktur, en utbildning vi gått genom RFHL Qvinna, säger Karin Hesselblad.
- Öronakupunktur är lugnande och kan lindra ångest. Det kan också hjälpa om man har missbruksproblem. Behandlingen är ett komplement till annan behandling.
Under tvådagarskursen i Stockholm läste de teori samt fick träna på varandra.
- Vi fick lära oss att sätta nålarna rätt i de fem punkter man använder sig av vid öronakupunktur. Nålsticken stimulerar kroppens energibanor och ökar flödet av kroppens endorfiner. Många kände av en effekt, blev lugnare och sov bättre. Medan andra inte kände något alls.
För att få effekt rekommenderas två till tre behandlingar i veckan. Fem nålar i varje öra som får sitta 30-45 minuter per gång. Gärna under en längre period på tre månader för att få effekt, sedan kan man trappa ner på antalet behandlingar, enligt Karin Hesselblad.
Är det någon gång det inte är lämpligt med akupunktur?
- Om patienten är allt för spänd eller får upprepade blodtrycksfall. Då ska man inte genomföra akupunkturen. Eller om kvinnan är gravid.
Behandlingen på Qvinnoqulan är kostnadsfri, en förmån för de kvinnor som besöker "Qulan".
- Det finns inget att förlora, tvärtom, vi tycker att man ska prova. Förhoppningsvis kan en del bli hjälpta av den här behandlingen.
Nålstick i örat kan ha lugnande effekt
Karin Hesselblad och Sandra Lundmark jobbar på Qvinnoqulan i Västervik. En mötesplats och fristad för tjejer i alla åldrar, som känner ett utanförskap.- Här blir man sedd och lyssnad till, och får vara med i ett socialt sammanhang. Men vi kan även ge vissa enklare behandlingar.
Karin Hesselblad och Sandra Lundmark jobbar på Qvinnoqulan i Västervik. En plats där tjejerna som kommer även kan få prova på öronakupunktur. Foto: Lena Dahlberg
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!