Nämnden: "Stor risk för insyn"

Miljö- och byggnadsnämnden har yttrat sig angående detaljplanen för Rosenstenen 1 i Västervik.

Miljö- och byggnadsnämnden har synpunkter på detaljplanen för Rosenstenen. Foto: Ellinor Harrysson

Miljö- och byggnadsnämnden har synpunkter på detaljplanen för Rosenstenen. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2018-05-04 13:15

Det är en fastighetsägare som ansökt om att upprätta en ny detaljplan för fastigheten Rosenstenen 1. Syftet är att möjliggöra ytterligare bostäder på fastigheten. Den nuvarande detaljplanen tillåter inte en sådan utveckling och det behövs därför en ny detaljplan som utökar byggrätten. Planområdet utgörs av en hörntomt där Tillbergsgatan och Sankta Gertruds väg möts. Fastigheten omfattar i dagsläget en byggnad som inrymmer fyra hyreslägenheter, en garagelokal samt parkeringar.

Flera grannar har redan yttrat sig angående detaljplanen. Där skriver de att de starkt motsätter sig planen då de bland annat anser att boendemiljön skulle försämras.

Nu har miljö- och byggnadsnämnden lämnat sitt yttrande om planen. De kommenterar bland annat den högre nockhöjden som är på 16 meter. Enligt nämnden blir byggnaden väldigt hög i kontrast till bostadshusen längs Sankta Gertruds väg. Man pekar särskilt på att det finns stor risk för insyn på en intilliggande fastighet, vilket skulle kunna vara en betydande olägenhet. Av den anledningen bör möjligheten till takvåning ses över, menar nämnden.

Parkeringsplatser

Nämnden ifrågasätter också antalet parkeringsplatser för cyklar som planen omfattar.

- Att en lägenhet på 1RoK ska ha tre platser verkar orimligt mycket, antalet bör ses över.

Innan startbesked kan ges behöver åtgärder vidtas på grund av markförhållanden.

- Det har dels varit handelsträdgård som påverkar hela kvarteret på motsvarande vis som vid Rosavilla, dels har det på den aktuella fastigheten funnits cykel- och mopedverkstad som beroende på omfattningen kan ha bidragit med förorening av klorerade kolväten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om