Mötet som samlat ett 70-tal deltagare öppnades av ordföranden Arne Almgren, som berättade att man skulle informera om den kommande studieplanen, diverse rapporter och fika tillsammans.
Dykaren Lotta Nilsson, som tidigare bott i Västervik men numera är bofast i Hulterstad på Öland, har de senaste 25 åren träffat hundratals dykare som ställt upp på ledig tid för att ideellt utföra dykarbetet på Kronan.
Fackla som tände
Lotta berättade på ett ingående och beskrivande sätt om dykningarna, som pågått sedan 1981.
Dessutom fick alla höra om hur förlisningen gick till.
- Under 1600-talet var Sverige en stormakt och Kronan användes för sjökrigståg i Östersjön. På väg hem möttes den svenska och danska flottan utanför Öland och det var vid en häftig gir som en fackla tände eld på fartyget. Hela styrbordssidan sprängdes bort och vid förlisningen drunknade 800 man av de 850 som fanns ombord. 200 av dessa blev sedan begravda i Hulterstad.
Under 29 års dykningar har ungefär 35 000 fynd gjorts. Kronan är ett unikt fartyg som legat orört i över 300 år och därför gör man alltid intressanta fynd varefter man gräver sig inåt på vraket.
Närkontakt med vraket på Kronan
Anders Franzén upptäckte inte bara Vasa utan även regalskeppet Kronan, som förliste utanför Öland år 1676.I går fick Västervikspensionärerna i PRO veta mer om utgrävningen av dykaren Lotta Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!