Maten på Ekhamra i Överum lagas till från grunden. Det ser kocken Elisabeth Olsson till. Hon har arbetat här sedan april förra året, ett arbete som hon trivs väldigt bra med. På äldreboende bor det 24 personer som får så mycket mat på tallriken som de vill ha.
-Jag har så bra kontakt med de boende. Jag vet hur mycket varje person äter och vad de tycker är gott. Vissa dagar får någon lite mer andra dagar får de lite mindre efter vad de tycker är gott. Jag får också tips på vad de vill äta och hur man ska laga till maten, säger hon.
Hon berättar om ett matönskemål som hon aldrig tidigare hade hört talas om.
-Några boende önskade få äta "tåtarepära". Jag visste inte vad det var, men de gav mig receptet. Först kokade man fläsklägg eller fläskkorv och sedan kokade man potatisen i samma spad, säger hon.
Hon berättar att det främst är husmanskost som de boende väljer att äta.
-Alla som vill får vara med om att bestämma vilken mat som de ska äta. Det som önskas mest är rotmos, kalops, raggmunk med fläsk och kokt torsk med äggsås, säger Elisabeth Olsson.
Maten köper hon in genom kommunens inköpscentral.
-Det är bra priser och jag behöver inte välja de billigaste varorna. Jag väljer gärna ekologiska varor och svenskproducerat, säger hon.
Närlagad mat i Ekhamra
Den första april 2014 startade äldreboendet Ekhamra i Överum att laga maten på plats till de boende. Det var ett projekt under ett år och skulle senare utvärderas. Nu förlängs projektet året ut och alla är nöjda, de boende, kocken och chefen som ser att matkostnaderna minskar.
Gunilla Hveén och Elisabeth Olsson tycker det är fantastiskt att få möjlighet att laga maten på Ekhamra.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!