Närproducerat ger ny smak

Närproducerat och ekologisk mat har blivit allt mer populärt de senaste åren och intresset kommer både från konsumentledet, restauranger och daligvaruhandeln.
- Vår målsättning är att leverera ett kvalitetskött och finnas nära våra kunder, säger Daniel Johansson på Totebo gård.

Kristin Ottosson har mycket att visa från kyldisken, här med den närproducerade oxfilén i handen.

Kristin Ottosson har mycket att visa från kyldisken, här med den närproducerade oxfilén i handen.

Foto:

Västervik2012-02-10 23:17


Gårdsbutiken öppnade i september i fjol, inrymd i den tidigare brukshandeln. Numera är lantbruket där djuren växer upp också förändrat, markerna gödslas inte längre med konstgödning och djuren på gården matas inte längre med kraftfoder.
- Vi har enbart gräsätande djur, nästan uteslutande är av rasen Simmerthal, berättar Kristin Ottosson, sambo till Daniel.

Egen styckning
Den nya inriktningen handlar om frigående djur som fått växa upp i en naturlig miljö, att slakten sker på det närmaste slakteriet, egen styckning av allt kött och sedan försäljning i den egna butiken.
- Vi vet att intresset finns för vårt kött, men att nå ut till alla led är lite svårt när man är nya på marknaden. Direktförsäljningen sker i vår butik två dagar i veckan (fredag-lördag), men vi leverera också till en del lokala butiker och till en del restauranger i vårt närområde, berättar Daniel.
Styckningen är Daniels bit, som sker i en godkänd lokal intill Tuna gård.
Här plockar Daniel in kött av älg, nöt, hjort, vildsvin, lamm och rådjur från kylen, för att sedan stycka upp köttet i olika detaljer.
- Eftersom jag växt upp på en gård har jag lärt mig styckning av andra, men också gått en del kurser. Tanken med vårt kött att det skall välhängt (hängmörat), vara av bra kvalité, vara välputsat och "pannfärdigt", säger Daniel medan han vant putsar på en vildsvinsfilé.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om