Nästan var femte rättegång ställdes in

Storstäderna toppar statistiken över antalet inställda brottmålsförhandlingar i tingsrätten. Kalmar tingsrätt jobbar hårt för att fler förhandlingar ska genomföras och kan begära polisens hjälp.

Kalmar tingsrätt hade i fjol 275 inställda brottmålsförhandlingar.

Kalmar tingsrätt hade i fjol 275 inställda brottmålsförhandlingar.

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2018-07-02 11:14

Nästan 22 procent av landets alla planerade brottmålsförhandlingar i tingsrätten ställdes in under 2017, visar siffror från Domstolsverket. Storstäder toppar statistiken, där Stockholms tingsrätt och Uppsala tingsrätt har 26,4 procent respektive 24,5 inställda förhandlingar. Högst andel inställda förhandlingar har dock Växjö tingsrätt, med 29 procent. I Kalmar län, där Västerviks tingsställe ingår, är siffran 23,7 procent. Rikssnittet är 21,8 procent.

Varför ställs brottmålsförhandlingar in?

– Det kan handla om att den tilltalade inte dyker upp av olika anledningar när förhandlingen ska äga rum. Det är många personer som måste komma för förhandlingen, och när vi kallar exempelvis vittnen så är det inte säkert de kan närvara vid den tid vi föreslagit, säger Laila Kirppu, chef för Kalmar tingsrätt.

Hur jobbar ni för att så få rättegångar som möjligt ska ställas in?

– Vi jobbar stenhårt med detta. Det svåraste är att få fram kallelsen till den tilltalade. Vi kan begära att polis hämtar dem, och förhandlingen kan äga rum i alla fall, om vittnen och målsäganden är på plats.

Om man som vittne eller målsägande tagit sig mod att närvara vid en brottmålsförhandling som senare blir inställd, vad händer då?

– Vi försöker att inte kalla dem vid ytterligare ett tillfälle, vi kan spela in vad de säger och spela upp det senare för den tilltalade. Men behövs det förtydligande kan de bli kallade igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!