”Naturen och yogan håller mig igång”

Det är lågvatten ute vid Skanvik. Stranden är bredare, med fler stenar synliga över ytan. En bit ut ligger Tallskär, där bakom går farleden in mot Västervik. En vy som Wanja Frykdahl är mycket välbekant med efter alla år med skärgården som närmaste granne.

Wanja Frykdahl har bott på Skanvik sedan 1965, sedan 1981 som fast boende. Kaffet intas ofta vid en solig klippa, de dagar det är väder för det förstås. Foto: Lena Dahlberg

Wanja Frykdahl har bott på Skanvik sedan 1965, sedan 1981 som fast boende. Kaffet intas ofta vid en solig klippa, de dagar det är väder för det förstås. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2016-09-26 17:00

”Lyssna” säger hon och blundar. Jag lyssnar. Hör syrsor, ett litet fågelkvitter långt borta, vågskvalp och en svag vind. Anstränger mig men kan inte höra minsta lilla motorbuller.

– En del dagar hörs inte ens vågorna, då är det precis stilla här ute. Är det inte fantastiskt?

Mer än 50 år

Visst är det fantastiskt att kunna bo som skärgårdsbo, men ändå ha bilväg fram till husknuten. Västerviks centrum ligger en mil bort, vilket är alldeles lagom tycker ”Flickan på skäret”. Ett smeknamn hon fått av någon för länge sedan, och som till och med flygledarna inom militären känner igen. Hon ringer nämligen lite då och då både till Linköping och Ronneby för att säga till när ”Gripen” flyger på allt för låg höjd över hennes lilla röda hus.

Wanja Frykdahl har bott på Skanvik sedan 1965. Först som sommarboende, sedan 1981 som fast boende. Till att börja med som arrendator, men från början av 1990-talet som ägare. Här ute har hon lärt sig en hel del om fåglar. Anteckningsboken om deras ankomst om våren, när ungarna kläcktes och när de flyttade söderut på hösten, är sedan länge full. Numera dokumenterar hon även med kamerans hjälp.

– Hör! Det är en gärdsmyg. Och titta där! En havsörn. Han kommer alltid den där rutten, den tiden. Jag kan ställa klockan efter honom.

Byggt som fiskartorp

Det har skett många förändringar på Skanvik sedan Wanja flyttade hit. En del små, en del stora. En av de viktigare investeringarna har varit den nya elkabel som drogs till huset 1981. Då byttes även alla elledningar.

Nu är det på gång med solceller till taket. Ett led i att bli självförsörjande när det gäller el.

Husets ursprungliga del är byggd i slutet på 1600-talet, då ett fiskartorp under Gränsö slott. Övervåningen är tillbyggd 1920.

En villavagn står på tomten sedan några år tillbaka, den hyr hon ut till sommargäster.

I en av de små bodarna på tomten har hon sin ateljé, även om den för tillfället inte är tillgänglig att måla i.

– Jag målar ändå helst utomhus, säger Wanja och visar målningar från skärgården, fjällen, Provance och Kreta.

Eget dansföretag

Hon har varit yrkesverksam i många år, först som kontorist och telefonist, lite senare som läkarsekreterare.

1968 blev Wanja ombedd att ta över personalgymnastiken på Västerviks sjukhus. Hon blev skickad på kurs, något hon fortsatte med på Bosön under flera somrar, samt ytterligare utbildning på Balettakademien.

– Det var där mitt intresse för att leda grupper började. Jag blev också tillfrågad att ta hand om barngymnastiken på Centrumgården.

Och så har det fortsatt under alla år. Det är många barn och ungdomar i Västervik med omnejd som haft henne som dans- och gymnastikledare.

– Jag startade eget företag 1975, Wanjazz Danscenter. Hade egna klasser, men var även ledare inom kommunala barnverksamheter.

Håller igång

I snart 50 år har Wanja Frykdahl haft grupper i dans, gymnastik, yoga, vattengymnastik och friskvårdande övningar. Numera är hon anlitad av olika studieförbund, tre kvällar och en eftermiddag per vecka.

– Måndagar är det yoga med friskvård på Mariebergsskolan, tisdagar och onsdagar vattengymnastik på rehab på sjukhuset och torsdagar åker jag till Loftahammar för att leda yoga med friskvård. Något jag gjort under många år.

– Jag tycker det är väldigt roligt, annars hade jag inte hållit på. Det är också lite egoistiskt – jag blir ju själv tränad, säger Wanja och tar spänstigt några kliv upp för klipporna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om