Naturum vill öka kunskapen om havet

Naturums utställning Upptäck Östersjön har nyligen firat ett år. En utställning som är lite olika många andra eftersom den inte innehåller så mycket fakta. Den vill istället få oss besökare att bli berörda och tänka till. - Vår förhoppning är att besökarna börjar reflektera över det de ser, säger informatör Markus Nord.

Markus Nord är informatör på Naturum Västervik och en av dem som planerat och byggt utställningen Upptäck Östersjön. En utställning som vill engagera och beröra besökaren istället för att vara faktaspäckad. Foto: Lena Dahlberg

Markus Nord är informatör på Naturum Västervik och en av dem som planerat och byggt utställningen Upptäck Östersjön. En utställning som vill engagera och beröra besökaren istället för att vara faktaspäckad. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2017-01-30 14:53

Upptäck Östersjön fokuserar på livet under ytan. I en "bubbla" kan man som besökare bli en del av det där livet, krypa in under akvariet och sticka upp huvudet inne bland fiskar och andra vattenlevande djur. Spännande för alla åldrar.

I en annan del av utställningen finns ett stort runt fönster där maneter simmar omkring. Men den som sätter sig ner en stund för att studera "maneterna" upptäcker snart att de istället är bitar av plastpåsar. Förvillande lika maneter.

- Det är det som är tanken. Om den som tittar tar fel på plastpåsar och maneter hur lätt är det då inte för en fågel eller en fisk att ta fel och svälja plasten, säger Markus Nord.

Plast kan även vara väldigt likt plankton, något som utställningen också ger exempel på. Små små plastflagor åker lätt ner i magen på småfisk, som äts av större arter. Och där vi människor tillhör toppkonsumenterna.

I den del av utställningen som byts ut regelbundet har plast och nedskräpning varit i fokus under en längre tid, där väntar Naturum istället på en vandringsutställning om dagfjärilar.

- Men eftersom plasten är så viktig kommer vi lyfta in den i den ordinarie utställningen, säger Markus Nord.

Bestämmer själva

Sättet man byggt utställningen på är inget "hitte på", som Markus Nord uttrycker sig. Den bygger istället på den senaste metodiken inom naturguidning, så kallad interpretation, där man vill engagera besökaren, få den att skapa en relation till djuren och därmed reflektera över egna handlingar.

- Det är en metod som är utarbetad vid Statens lantbruksuniversitet, SLU, och som man använder sig av mer och mer.

Naturum i Västervik drivs inte av länsstyrelsen som en del andra naturum gör. Istället får man ett statligt stöd på 300 000 kronor per år och ett kommunalt stöd på 350 000 kronor.

- Vi har betydligt mindre ekonomi än de naturum som är statliga. Det ger oss istället en enorm frihet att bygga utställningar som vi vill, där vi bland annat har kunnat utveckla tankarna om interpretation mer, säger Markus Nord.

För alla åldrar

Utställningen visar även en skärgårdsmiljö över ytan, där många olika fågelarter finns representerade. Vackert snidade av Vesa Jussila.

I ett hörn av lokalen finns "våtlabbet" där det är möjligt att plocka fram mikroskop och luppar i klassuppsättning. Den som vill håva egna fynd i havsviken i närheten kan förstås göra det.

- Vi är gärna en resurs för lärarna, och kan hjälpa till både här och ute i skolorna, säger Markus Nord.

Även om det är många barn som besöker Naturum i Västervik så brukar utställningen uppskattas av alla åldrar.

- Äldre fiskare till exempel, som fiskat upp massor med skrubbskäddor men som aldrig sett hur de levt under ytan. De brukar tycka det är roligt att se de miljöer jag filmat och som vi visar på en skärm i utställningen.

Nytt datorspel

I mitten av maj startar den populära Vattenskolan igen, under ledning av Markus Nord. Elever i olika åldrar, från förskolan upp till folkhögskolan, får möjlighet att låna snorklar och våtdräkt för att lära sig mer om livet under ytan.

- Kan man inte komma hit så brukar vi åka ut till klassen istället, och snorkla i närmaste insjö, säger Markus Nord.

Under sportlovet blir det spårskola hos Naturum. Som hoppas på snö eftersom det då går lite lättare att leta spår.

- Lagom till sportlovet inviger vi också vårt nya datorspel om havsöringens lek. Vi tror på att möta barnen i deras värld.

Hit kommer elever från förskoleålder till folkhögskola, men också grupper från äldreomsorgen. Och helt "vanliga" besökare förstås. Lagom till sportlovet lanseras ett datorspel och så blir det extra fokus på spår i naturen.
Hit kommer elever från förskoleålder till folkhögskola, men också grupper från äldreomsorgen. Och helt "vanliga" besökare förstås. Lagom till sportlovet lanseras ett datorspel och så blir det extra fokus på spår i naturen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om