Nederbörd har fyllt på förråden

Förra veckan kom det ovanligt mycket nederbörd i kommunen, vilket gör att det nu ser betydligt ljusare ut med vattentillgången.

Förra veckans regnande har lett till ovanligt höga flöden i bland annat Gamlebyån.

Förra veckans regnande har lett till ovanligt höga flöden i bland annat Gamlebyån.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2019-03-19 12:31

Max Lindberg Stoltz är meteorolog på SMHI. Han har gått tillbaka och tittat på statistik för samma period, den 11–17 mars, de senaste två decennierna, när det gäller mätstationen i Gladhammar i Västerviks kommun.

Som mest nederbörd under just den här perioden kom det 2001, med 25,5 millimeter, följt av år 2005 med 23,6 millimeter. Men på tredje plats kommer 2019, då det föll 21,5 millimeter.

– Det har kommit mycket nederbörd generellt sett i Sverige. Mars har varit ovanligt blöt, säger Max Lindberg Stoltz.

Minst nederbörd under samma period var det 2017, då det endast blev 0,3 millimeter nederbörd i Gladhammar.

Framöver ser det inte ut att bli lika regnrikt. Enligt Lindberg Stoltz kan vi vänta oss lite skurar i slutet av veckan, men inga större mängder. Efter helgen är det mer ovisst.

Ruben Öberg är va-chef på Västervik Miljö & Energi AB. För en månad sedan var han ganska bekymrad över vattentillgången, men nu ser det ljusare ut.

– Det har varit både snösmältning och flera riktigt duktiga regn. Vi ser att det fyller på våra vattenförråd på ett väldigt positivt sätt. Vi har bra nivåer inför våren och sommaren.

Han vill dock reservera sig för att en tidig växtsäsong och kommande torka ändå kan ställa till det, så att det kan bli aktuellt med bevattningsförbud framöver.

– Jag ropar inte hej än. I fjol hade vi också välfyllda vattentäkter och sedan blev det långvarig torka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om