Ny forskningsrapport: Klimatpolitiken räcker inte till

Två riksdagspartier hamnar i toppen och två i botten. Det visar en ny rapport framtagen av forskare som har analyserat riksdagspartiernas klimatpolitik inför valet 2022.

Kimberly Nicholas, är klimatforskare vid Lund University Centre for Sustainability Studies, och en av forskarna bakom granskningen av partiernas klimatpolitik.

Kimberly Nicholas, är klimatforskare vid Lund University Centre for Sustainability Studies, och en av forskarna bakom granskningen av partiernas klimatpolitik.

Foto: Fotograf: Simon Rehnström/SvD/TT

Västervik2022-09-10 14:00

Omfattande klimatåtgärder: MP och V

– Miljöpartiets politik är i stort sett i linje med vad som enligt forskningen behövs för att klara klimatutmaningen, även om energipolitiken har vissa brister, säger Kimberly Nicholas, docent vid Lunds universitet och en av forskarna bakom rapporten.

Miljöpartiet ser behovet av att minska konsumtionen och tar även hänsyn till Parisavtalets rättviseaspekt, vilket är positivt menar forskarna.

– Vänsterpartiet har också ambitiösa mål och tar hänsyn till klimatvetenskapen och rättviseperspektivet. Men partiet har inte tagit fram tillräckliga åtgärder för utsläppsminskningar som kan ske redan nu. 

Enligt Kimberly Nicholas krävs det både långsiktiga investeringar och direkta utsläppsminskningar för att klara klimatutmaningen.

– Om vi inte minskar utsläppen redan nu så kommer vi inte att nå målen alls, säger hon.

Vänsterpartiet skjuter också upp klimatåtgärder på grund av målkonflikter, som energikrisen och kriget i Ukraina.

– Men vi kan inte skjuta upp åtgärderna. Vi kommer att ha fler än en kris samtidigt, vi lever i en sån tid. Vi behöver en politik som kan tackla mer än en kris samtidigt, om vi ska klara klimatutmaningen.

undefined
Nio klimat- och omställningsforskare har granskat riksdagspartiernas klimatpolitik. Forskarna är medlemmar i Researchers’ Desk, som är en oberoende, ideell organisation med över 80 forskare i Sverige som medlemmar.

Långsamt och otillräckligt: L, C och S

– Liberalerna, Centerpartiet och Socialdemokraterna har en klimatpolitik som, enligt forskningen, är otillräcklig för att hantera krisen. De behöver revidera delar av sin politik för att göra den mer evidensbaserad och verkningsfull, skriver forskarna.

Liberalernas politik beskrivs ha en "välutvecklad sammanhängande logik för klimatåtgärder".

– Men Liberalerna fokuserar främst på ekonomiska styrmedel, vilket behövs. Men klimatproblemet kan inte lösas enbart med styrmedel. 

Det krävs även regleringar och direkta investeringar för en snabb och rättvis klimatomställning, menar forskarna.

Centerpartiet "har flera bra idéer, inte minst kring cirkularitet, men otillräckliga strategier för att förverkliga planerna".

– C vill ha en cirkulär ekonomi, men för att lyckas med en hållbar cirkulär ekonomi så måste vi minska överskonsumtionen, säger Kimberly Nicholas. 

– C tror också på "biolösningar", att fossila bränslen kan ersättas av biobränslen. Men åkrar och skogar är en begränsad resurs. 

Forskarna noterade också att L och C har en stor övertro på hur snabbt och effektivt koldioxidinfångning kommer att bli.

– Vi kan inte fortsätta som förut och förlita oss på att koldioxidinfångning ska lösa problemet. Vi behöver ha separata klimatmål för koldioxidinfångning och utsläppsminskning. 

Socialdemokraternas klimatpolitik "upprätthåller status quo", menar forskarna.

– Socialdemokraterna vill minska på bilismen, det var deras mest ambitiösa svar i enkäten. De lyfter även fram en rättvis omställning för industrin snarare än för medborgarna. 

undefined
Svenska forskare har granskat partiernas klimatpolitik. Bäst betyg får Miljöpartiet och sist hamnar Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Moderaterna har valt att inte svara på enkäten som legat till grund för granskningen.

Går bakåt: KD och SD

– Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill ta bort befintliga policies och åtgärder vilket i praktiken innebär att utsläppen ökar trots att vi behöver en dramatisk minskning, säger Kimberly Nicholas

KD stödjer visserligen Sveriges klimatmål men har ingen politik för att nå dit, noterar forskarna.

– SD förnekar helt och hållet att Sverige har en klimatkris. Vi bedömer att dessa partier aktivt förhindrar klimatomställningen i Sverige. Deras politik är inte i linje med vetenskapen, skriver forskarna.

Moderaterna valde att inte delta i undersökningen.

Läs tre Västervikspolitikers kommentarer.

Så gjorde forskarna

Partierna har fått svara på en enkät om klimatpolitik, bl a om vilka åtgärder som kan genomföras under nästa mandatperiod.

Rapporten: researchersdesk.se/nu-nu-nu/

Vad utgick ni från när ni gjorde analysen: Sveriges utsläpp behöver vara nettonoll år 2029, enligt forskningen, om vi vill bidra rättvist till en uppvärmning på max 1,5 grader.

Sveriges klimatmål: Nettonollutsläpp år 2045, alla partier utom SD ställer sig bakom. 

Centern: nettonollutsläpp år 2040. Vänsterpartiet: 2035. Miljöpartiet: 2034.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!