Nostalgi på Näktergalen

Spisar och hojar från Husqvarna. Och massor av andra prylar från den välkända fabriken - det är sommarens utställning med nostalgiska förtecken på museet Näktergalen i sommar.

Sven Kask och Gunilla Gustafsson har hoppat upp på en Husqvarna 250 cc.

Sven Kask och Gunilla Gustafsson har hoppat upp på en Husqvarna 250 cc.

Foto:

Västervik2010-06-24 06:35

En till synes flitigt använd "Vimmerbycykel" av märket Wimer, tillverkad i Danielssons verkstad i början av 1930-talet - den är ett undantag i utställningen "Spis och hoj", som öppnas i Näktergalen på måndag kväll.
Annars är det bara Husqvarna-prylar.
- Husqvarna är den röda tråden. Annars finns det ingen röd tråd - här finns allt från köttkvarnar och strykjärn till motorcyklar och gräsklippare, säger Gunilla Gustafsson på museet.
Och det är en sanning utan modifikation. Husqvarna AB, som startade som gevärsfaktori 1689, har genom åren tillverkat kaffekvarnar, kaminer, spisar och andra vitvaror, symaskiner, cyklar, mopeder, motorcyklar... Många exempel på den breda produktionen visas i utställningen.
En bredd som borde borga för bred uppslutning även publikmässigt.
- Det finns något för alla, män och kvinnor, unga som äldre. Man behöver inte vara så gammal för att känna nostalgi över många av de här sakerna och dessutom finns det mycket vackra prylar, för den som är intresserad av design.
Att köttkvarnar varit en av Husqvarnas största storsäljare med en tillverkning på tolv miljoner är det kanske inte alla som tänker på - men motorcyklar finns det säkerligen många som associerar med företaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om