Nu är campingstugorna reglade

De sex campingstugorna är reglade i Blankaholm. Ingen av de stugorna kommer att hyras ut till sommargäster i år. I nästan 20 år har Inge Hyckenberg väntat på att en detaljplan för området ska genomföras, men det har inte gjorts.

Stugorna är idag förbommade.

Stugorna är idag förbommade.

Foto:

Västervik2016-05-10 08:54

Slaget om de sex campingstugorna i Blankaholm har Västerviks kommun vunnit. Förlorare är Inge Hyckenberg som är ägare till de sex, nu reglade och igenbommade stugorna.

– Två gånger per år i 19 års tid har jag blivit lovad en detaljplan över området. Men de löftena är tomma ord, säger han.

Campingstugorna ska flyttas från strandkanten. Under tiden de står där outhyrda är de också reglade med en fastspikad bräda rakt över dörren.

– Jag får inte ens reparera dem där de står.

Stugorna är belägna invid Blankavikens strand. Enligt Inge Hyckenberg står de på bergfast grund på ett område där det tidigare fanns ett sågverk. Marken där sågverket låg har delvis blivit förorenat.

– Det finns föroreningar i marken i Blankaholm, men inte där jag har mina stugor.

Ny detaljplan

Inge Hyckenberg går så långt att han påstår att campingstugorna är stommen för att Blankaholm fortfarande finns kvar.

– Tack vare dem finns butiken här, caféet och restaurangen, båtplatserna och IT-växthuset.

Inge anser att det har tagit allt för lång tid för Miljö-och byggnadskontoret att få till en detaljplan som ger honom och andra att våga investera i samhället.

– Man måste veta att man kan få igen de pengar som man satsar. Utan intäkter ingen utveckling, utan detaljplan inga investeringar.

Nu har kommunen tagit upp diskussioner angående en ny detaljplan för Blankaholm. Enligt förslaget ligger campingområdet på en helt annan plats än där Inges campingstugor är belägna. Enligt detaljplanen ligger ett område för campingstugor och uppställningsplats för husvagnar och husbilar ovanför den stora båtbryggan.

– Här ska man bygga campingstugor, där det är förorenad mark som sjunker då den är fylld med sju meter bark.

Enligt den föreslagna detaljplanen ska det även byggas ut en badplats nedanför campingplatsen som idag består av ris, vass och en gammal husgrund.

– Hur kan man välja att bygga upp en campingverksamhet på sådan mark. Det kommer att krävas stora kostnader att rena marken och göra en badplats i området.

Är det inte bra att att campingstugorna knyter ihop samhället på ett bättre sätt när de nu hamnar nära båtbryggan, caféet och butiken?

– Men varför får inte mina stugor stå kvar på en mark som inte är förorenad och som står på fast berggrund. Jag förstår det inte, säger Inge Hyckenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om