Nu är de Björköbor – på riktigt

Att bestämma sig för att bygga ett permanentboende på en ö i skärgården tillhör inte vanligheterna. Men ända sedan Ulf Kullin och Sofie Alvarsson flyttade från Stockholm till Loftahammar för fem år sedan har de haft tankar på att bo på Björkö. Året runt. Sedan några månader tillbaka är drömmen uppfylld. Nu börjar ö-livet som heltidsarbetande barnfamilj på riktigt.

Det är inte bara hus som ska byggas, den lilla grusvägen är också ny. Ett måste för att fyrhjulingen ska ta sig fram.

Det är inte bara hus som ska byggas, den lilla grusvägen är också ny. Ett måste för att fyrhjulingen ska ta sig fram.

Foto:

Västervik2017-08-08 17:40

Ett trädäck, en trappa och en del målerier inomhus. Visst finns det saker som saknas och arbeten kvar att göra i det nybyggda huset Ekeborg på Björkö, men det är sådant som får komma efterhand. Sedan slutet av maj bor nu äntligen Ulf Kullin och Sofie Alvarsson, med tre barn, permanent i skärgården. En process som tog sin början för många år sedan, och som gått från tankar och drömmar, via ritningar och hårt arbete, till att flyttlasset gick från villan i Loftahammar, till det egna huset.

Att bygga ett hus i två plan, med tillhörande gästhus/förråd/garage, har förmodligen sina problemlösningsbekymmer för vilken nybyggare som helst. En del saker blir fel, och måste beställas på nytt. Annat blir inte som man tänkt, och nya snabba beslut måste fattas. Men att dessutom bygga på en ö, dit allt och alla måste fraktas med båt eller pråm, kräver lite extra tankemöda. Det tillkommer dessutom kostnader i form av båttransporter av hantverkare och pråmtransporter med byggmaterial, maskiner och flyttlass. Något som förstås tagits med i kalkylen när paret Kullin/Alvarsson bestämde sig för att påbörja sitt livs byggprojekt.

– Vi har hållit budget, men inte när det gäller transporterna. De har kostat oss ungefär 500 000 kronor, säger Ulf Kullin.

Gynnsam höst

De säger att byggprocessen fungerat bra för övrigt. Hösten var gynnsam eftersom det knappt kommit en droppe regn på huset.

– I februari steg däremot vattnet 90 centimeter på tre timmar... Så högt har det inte varit på 30 år. Under två dagar gick det inte att lägga till på Björkö, berättar Sofie Alvarsson.

– Det var väl i stort sett de enda dagar det inte pågått någon form av byggande här. I vintras kunde vi hålla öppet vatten hela tiden, även om det allra bästa hade varit en kall vinter. Då hade vi kunnat köra snöskoter istället och sparat in på transportkostnaderna.

Att bo på Björkö som barnfamilj ska inte behöva bli något större problem, enligt Ulf och Sofie. Minstingen Karl-Erik, fem år, skjutsas till förskolan i Loftahammar av föräldrarna, Alvar, åtta år, och Elina, elva år, blir hämtade av Molanders Båttransporter. På fastlandet väntar skolbussen, som kör barnen till skolan i Loftahammar.

Björkö en solig dag i juli är lockande. Men alla årstider har förstås sin charm. Tre faluröda hus med vita snickerier ligger på rad, med utsikt mot skärgården utanför. Här bor nu Alf och Mona Alvarsson, samt deras döttrar Sofie och Christel med familjer. Ytterligare en familj är permanentboende och det finns flera fritidshus.

– Ägarna till ett av fritidshusen ska också flytta hit. Det är jättekul att fler kan tänka sig ett året-runt-boende här, säger Sofie Alvarsson.

Ett maffigt gjutjärnsbadkar sätter stilen i badrummet.
Ett maffigt gjutjärnsbadkar sätter stilen i badrummet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om