Beskedet kommer inte som en blixt från klar himmel. Inte minst Moderaten Harald Hjalmarsson har tidigare sagt att han gärna ser ett sådant här samarbete. Valteknisk samverkan innebär i första hand ett samarbete när platser i nämnder och styrelser fördelas. Det behöver inte nödvändigtvis betyda ett politiskt samarbete. Efter förra valet gick kommunens minsta partier – från Vänsterpartiet till Kristdemokraterna – ihop i en samverkan. Samarbetet gav partierna mer insyn och inflytande än vad man kunnat få på egen hand, däremot fanns inget samarbete om politiken.
Både Harald Hjalmarsson (M) och Hans Ellervik (WP) hoppas att samarbetet ska bli djupare än så:
– Vi kommer att ha gemensamma gruppmöten. Jag tror inte att det är otänkbart att vi kan skriva gemensamma motioner eller debattartiklar, säger Harald Hjalmarsson.
Det valtekniska samarbetet innebär att en stor del av koalitionen från 2002 till 2012 väcks till liv. Det är Centerpartiet som saknas. Både Hjalmarsson och Ellervik säger spontant att förutsättningarna för valtekniskt samarbete inte fanns efter förra valet.
Fanns det "hard-feelings" efter att samarbetet sprack, och Moderaterna gick i koalition med Socialdemokraterna?– Det är möjligt, svarar Harald Hjalmarsson, utan att gå djupare in på frågan.
Däremot säger han att partierna successivt sett att de har saker gemensamt under mandatperioden som gått, och tiden efter valet.
Hans Ellervik säger att samarbetet är betydelsefullt för Westervikspartiets möjligheter att få inflytande.
– I det här sammanhanget är inte ensam stark.