Nu är han författare på heltid – hittade inspirationen i Blackstad

Ute under ett äppleträd, eller i ett litet rum med skylten Knacka först. Det är Börje Wennerströms olika skrivplatser, beroende på väder och humör. Han har jobbat inom design och mässor i Stockholm under hela livet, nu uppfyller han drömmen om att skriva böcker i ett hus på landet.

Wennerströms romantrilogi kom ut i våras.

Wennerströms romantrilogi kom ut i våras.

Foto:

Västervik2017-08-25 18:00

En romantrilogi är redan utkommen. Ytterligare två böcker är på gång från tryckeriet. Nu skriver Börje Wennerström på sin sjätte roman.

– Den röda tråden i alla mina böcker är kulturkrockar i någon form. Men de är också kärleksromaner. Jag har nämligen väldigt lätt för att bli förälskad.

Han är född och uppvuxen i Vasastan. En riktigt urstockholmare, men med en livslång längtan att någon gång bosätta sig på landsbygden.

– Jag har alltid trivts bättre på landet än i staden. Hyrt olika ställen när barnen var små, men inte kunnat lämna Stockholm på grund av jobbet. Jag har alltid sagt att när jag blir äldre, då ska jag flytta.

Den riktiga knuffen kom när dottern Moa tyckte att de skulle köpa ett lantställe tillsammans, hon och hennes familj och så pappa Börje.

– 2013 hittade vi Bråneholm i Blackstad. Det var inget att tveka på.

Skrivit för Kafé K

Trakten kändes hemma med en gång, eftersom Börje Wennerström varit mycket i Västervik förr i tiden.

– Först använde vi huset som fritidshus, men i december 2016 sa jag upp lägenheten i Stockholm och flyttade hit. Då var jag 61 och kunde börja ta ut min pension.

Att skriva är något som legat Börje Wennerström varmt om hjärtat redan innan romanförfattaren inom honom kom fram. Sedan några år tillbaka är han medlem i kultursajten Kafé K, där han skrivit kåserier.

– Jag har alltid gillat att skriva, för sajten och för skrivbordslådan.

Kulturkrock

Det var under ett arbete med en novell som han kände att den korta texten växte och utvecklades till något mer.

– Det låter som floskler, men karaktärerna började leva sina egna liv. Det var bara att hänga på. Jag till och med skyndade mig hem från jobbet för att få veta vad som skulle hända.

Historien om mannen som gick vilse och upptäckte en stad växte till slut till tre romaner: Dimman, Staden och Vänskapen.

– Han kommer till en stad där det är en känsla av 1800-tal. Det blir en form av kulturkrock kan man säga.

Börje Wennerström säger att eftersom han hade vanan inne att skriva, och massor med inspiration från trakten han bor i, blev snart den fjärde romanen klar: Skogsrå.

– Den kommer nu i höst. En fantasibok förstås, skriven ur ett skogsrås perspektiv.

Även en femte bok är färdig: Knektens son. Den första i en serie av minst två, enligt Börje Wennerström.

– Den här gången utspelar sig böckerna i 1700-talsmiljö. En tid som alltid roat mig eftersom jag är Bellman-nörd.

Generationsboende

Bråneholm är alltså en riktig skrivarlya sedan en tid tillbaka. Den ena halvan vill säga. Huset delar Börje Wennerström med dottern Moa Sheldon, hennes man och deras två barn. Ett riktigt generationsboende med andra ord.

– Det fungerar bra. Vi har privata rum, och delar en del ytor.

Börje Wennerström säger att han trivs bra med pensionärslivet i Blackstad. Här lever han betydligt billigare än i Stockholm, och här hittar han massor med inspiration till sitt skrivande.

– Jag är hemkär, och nu är hemma här.

Börje Wennerström blev författare på heltid sedan flytten från Stockholm till Blackstad. Nu jobbar han med sin sjätte bok. Foto: Lena Dahlberg
Börje Wennerström blev författare på heltid sedan flytten från Stockholm till Blackstad. Nu jobbar han med sin sjätte bok. Foto: Lena Dahlberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om