Nu är det viktigt att vara noggrann med livsmedel då dessa löper större risk att bli hälsofarliga den närmsta månaden. Tiden mellan slutet av juli och slutet av augusti kallas i folkmun ofta för rötmånaden. Att livsmedel förmultnar snabbare vid den här tiden på året har att göra med att temperaturen blir varmare samtidigt som det blir en allt högre luftfuktighet; ett klimat som bakterier och mögelsvampar frodas i.
– Rötmånaden var förr mer påtaglig då man var beroende av jordkällare för att hålla ned temperaturen på livsmedel. Sen kylskåpen kom in i folkhemmen har risken för att livsmedlen ska ruttna i denna period minskat, säger Anna Blücher, lektor i mikrobiologi vid Linnéuniversitetet.
Hon berättar att det inte finns något speciellt livsmedel man ska vara uppmärksam på, utan det som ofta har kort hållbarhet får nu desto kortare sådan. Man bör vara noga med att inte ha livsmedlen ute ur kylen i onödan.
När vi frågade runt bland människor på stan i Västervik så dök ytterligare tips upp kring vad man ska tänka på i rötmånaden:
– Jag brukar ha kylväska med kylklampar med mig till mataffären så att maten ska hålla sig under hemfärden, säger Magnus Larsson.
Rötmånaden påverkar även saker som inte är direkt livsmedelsrelaterat:
– Det är inte så bra att måla huset vid den här tiden på året, med tanke på hur mycket fukt det är i luften, säger Peter Karlsson medan hans vän Lina Carlsson tilläger:
– Precis. Jag har även lärt mig att man ska undvika att tatuera sig så här års, då det är större infektionsrisk.