Regionen höjer patientavgifterna

I Region Kalmar län varslas ingen personal och inga ytterligare besparingsåtgärder införs, utöver de som redan presenterats. Däremot kommer läkarbesöken framöver bli dyrare.

Nu blir det dyrare att få sjukvård. Regionen höjer patientavgiften med 50 kronor. Det berättar Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.

Nu blir det dyrare att få sjukvård. Regionen höjer patientavgiften med 50 kronor. Det berättar Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.

Foto: Karin Hertz/Anna Persdotter

Västervik2023-10-16 13:32

Regionen kommer nämligen höja patientavgifterna med 50 kronor från och med 2024. Det innebär att det framöver kommer att kosta 250 kronor för ett besök inom öppenvården. Genom höjningen räknar de med extra intäkter på 23 miljoner kronor.

Regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S) förklarar att de har valt den här modellen, i stället för att höja skatten, eftersom det skyddar dem som har stort behov av vård.

– De har hjälp av högkostnadsskyddet, säger hon.

Högkostnadsskyddet ligger just nu på 1 300 kronor, som är det man betalar under en tolvmånadersperiod, efter det får man ett frikort.

Tidigare i höst presenterade regionen ett sparpaket på 200 miljoner, som bland annat får som konsekvens att folktandvården i Ankarsrum läggs ner.

För att klara ekonomin kommer regionen behöva ta av de pengar som sparats genom tvåprocentsmålet, det vill säga målet om ett årligt överskott på två procent.

– Vi kommer att göra avsteg från det för att kunna lägga en nollbudget för 2024, säger Katsanidou.

Allt detta enligt det förslag till regionplan som majoriteten, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet, nu har presenterat.

– Vi vill inte ta fram stora yxan och kapa ner en himla massa, men det är ett tufft läge före regionerna nu och vi är inget undantag, säger Katsanidou.

Region Östergötland behöver till exempel spara pengar motsvarande 600 tjänster och Region Sörmland har nyligen varslat 700 medarbetare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!