Nu finns TBE i Västervik

Under torsdagen konstaterades det första fallet av den fästingburna sjukdomen TBE i Västervik. Bettet av en smittad fästing orsakar en hjärnhinneinflammation som ibland kan få långdragna konsekvenser.

Västervik2016-08-05 12:23

Igår skrev vår tidning att det ännu inte fanns några fall av TBE i Västervik. Tyvärr har den statistiken plötsligt försämrats då det första fallet påvisades under torsdagen.

Det rör sig om en man som fått TBE (Tick Borne Encephalitis) genom fästingbett då han campat i Västerviks skärgård. Mannen insjuknade i svår huvudvärk, syn och balansstörningar och har varit inlagd på Västerviks Sjukhus. TBE kunde konstateras genom ryggmärgsprov då man upptäckt antikroppar mot TBE i ryggmärgsvätskan.

TBE orsakar hjärnhinneinflammation. Det finns ingen medicin mot TBE, så läkarna får istället behandla symptomen. De flesta blir helt friska, men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående men i form trötthet och minnessvårigheter.

Flest fall av TBE konstateras i Stockholmsområdet, där man haft runt 100 stycken de senaste åren. I Kalmar har man tidigare i år bara kunna konstatera två fall och inget i Västerviks kommun, men igår konstaterades det första.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om