Vintersolståndet är ett exakt klockslag, som astronomiskt sett inträffar 23:23 i kväll på norra halvklotet. Då lutar nämligen jordens rotationsaxel som mest bort från solen.
Kommande dagar blir bara några sekunder längre, men redan i mitten av januari märks det hur det blir ljusare allt längre på dagarna.
Mera sol ger mer av det viktiga näringsämnet D-vitamin, och på norra halvklotet anses bristen på naturligt D-vitamin vara ett stort problem.
Forskare har nämligen kunnat påvisa ett samband mellan depression och D-vitaminbrist. Just vinterdepression är något som miljoner människor i norra Europa varje år drabbas av.
Dagsljus är något som gör att hjärnan börjar jobba hårdare. Vi blir gladare och piggare. Blotta vetskapen att det nu åter sakta blir ljusare har en positiv påverkan.
Forskare anser att vintersolståndet för länge sedan var en högtid där övernaturliga makter hade fri lejd att ställa till med jävelskap.
Den allra tidigaste solnedgången infaller inte samtidigt med vintersolståndet. I Västervik inföll den faktiskt redan den 11 december. Från den dagen och fram till och med i onsdags gick solen ned 15:05.
I dag fredag går solen inte ned förrän 15:06.
Under ytterligare några dagar blir det dock mörkare på morgnarna, innan det vänder även här.
Allra senast, klockan 08:38, går solen upp 26-30 december i Västervik.
31 december har det emellertid vänt även här och solen går upp redan 08:37.