Måndagen den 17 december blir en spännande dag för Dan Nilsson.
Det handlar inte bara om att han fyller 43 år den dagen. På kvällen hålls omröstning om vem som ska bli kommunstyrelsens ordförande de kommande fyra åren. Allt talar för att det blir han, men han törs inte ta ut segern i förskott.
Han har redan provat på jobbet i några månader nu. Kommunstyrelsens tidigare ordförande Tomas Kronståhl fick hastigt lämna Västervik för Stockholm och riksdagen.
– Helt plötsligt fick jag sitta ordförande i grupper där jag inte varit med på några möten tidigare.
Angelica Katsanidou har haft en jämförelsevis enklare resa under hösten.
– Vi skämtar om att i rikspolitiken är det kaos, i kommunpolitiken är det kaos men i regionen är det ordning, säger hon.
Det var dock inte odramatiskt där heller. Inget av de gamla blocken fick majoritet. En av S tidigare koalitionspartners, Miljöpartiet, åkte ur. Den andra koalitionspartnern, V, övergavs och istället bildades en mittenkoalition med C och L. I oktober kunde Angelica Katsanidou väljas till regionråd med ansvar för personalfrågor. Man kan säga att hon efterträder Lena Segerberg som Västerviks ledande S-politiker på regional nivå.
Är det en ny generation som tar över i politiken nu?
Både Dan och Angelica värjer sig mot påståendet. De beskriver det som att de varit ett gäng som jobbat tätt tillsammans under väldigt lång tid.
– Det där med yngre generation skulle Tomas Kronståhl höra, säger Angelica med ett skratt.
Faktum är att de tre, trots åldersskillnad kom in ungefär samtidigt i Västervikspolitiken. Tomas som är fyllda 50 hade varit ifrån politiken ett tag och gjorde comeback. Dan Nilsson var småbarnsförälder som engagerade sig politiskt efter att ha upprörts kring en moment-22-situation i barnomsorgen.
Angelica Katsanidous väg in i politiken var speciell. I Edsbruk fanns längre tillbaka partiveteranen Else-Marie Persson. Hon var stamkund i antikaffären i Helgenäs. I butiken fick hon upp ögonen för ägarnas tonåriga dotter, som gärna pratade samhällsfrågor.
– Det var Else-Marie som övertalade mig att gå med i socialdemokraterna. Jag var 17 år då, berättar Angelica.
Som 18-åring tog Angelica Katsanidou plats som ersättare i socialnämnden efter valet 2002. Ny i socialnämnden var även Dan Nilsson.
– En del stannade kvar där, och en del har utvecklats, säger Dan Nilsson.
Så där låter det påfallande ofta mellan dem. En jargong med smågnabb och skratt.
Angelica Katsanidou var den som stannade kvar, och som blev nämndens ordförande. I rättvisans namn har det blivit mer än socialnämnden genom åren. Den senaste mandatperioden har hon till exempel varit ledamot i kommunstyrelsen och landstingsfullmäktige.
Dan Nilsson har kanske främst synts som kommunfullmäktiges ordförande. Längre tillbaka har han vikarierat som riksdagsman när Lena Hallengren var mammaledig.
De säger att det har funnits en bra gruppdynamik mellan dem och Tomas Kronståhl.
– Vi har inte alltid haft samma åsikter, men vi har ändå kunnat hålla ihop. Det tror jag har varit till gagn både för kommunen och partiet, säger Dan Nilsson.
Både Dan och Angelica har en tid som småbarnsföräldrar bakom sig.
– Det har funnits en förståelse för om det funnits perioder då det krävt att man prioriterat familjen, säger Dan.
– Sådana här uppdrag kräver mycket. Man kan känna att man måste finnas med överallt, och få dåligt samvete om man någon gång prioriterar något annat, säger Angelica Katsanidou.
Nu står de inför nya utmaningar.
Dan Nilsson talar om en komplicerad politisk situation i Västervik. Den gamla S-C-MP-koalitionen är numera i minoritet.
– Vi behöver hitta nya arbetssätt för att skapa delaktighet och förankra beslut. Det politiska läget får inte leda fram till passivitet och handlingsförlamning. Vi måste kunna jobba på, och fatta de beslut som behövs i bred enighet.
– Sedan står vi inför en situation med fler i kommunen som vi ska serva på olika sätt, och vi måste klara av att rekrytera människorna som ska göra det jobbet.
Angelica Katsanidou talar mer målande om det nya uppdraget.
– Vi går från landsting till region. Det är en ny organisation, ett helt nytt blad. Nu är det upp till oss att börja måla på det bladet. Men det är klart att det kommer att vara tufft för regionen också. Vi har utmaningar med digitalisering och personalrekrytering.
Den sistnämnda utmaningen ligger på Angelica Katsanidous bord. Hon har utsetts till regionråd med ansvar för personalfrågor.
– Min agenda är tydlig. Vi har satt målet att regionen ska bli en av Sveriges bästa arbetsplatser.
Till sist: På såväl riks- som lokal nivå backade socialdemokraterna i det senaste valet. Ute i Europa går det ännu sämre för systerpartierna. Är Socialdemokraterna en rörelse i kris?– Vi når inte ut med vår breda politik som vi vill. Spelplanen har förändrats. Det har tillkommit populistiska partier, som Sverigedemokraterna, svarar Dan Nilsson.
Han tror att dagens debattklimat med snabba, korta repliker på sociala medier kanske inte passar ett parti som Socialdemokraterna:
– Vi försöker vara ett ansvarstagande regeringsdugligt parti. Vi har en hel samhällsbild som vi vill förklara. Då är det inte alltid lätt att bemöta de här enfrågepartierna.
Angelica Katsanidou tar upp partiets ursprung som arbetarparti.
– Sverige är inte samma klassamhälle längre. Tack och lov. En industriarbetare i dag är inte arbetarklass i bemärkelsen att man tjänar dåligt.
Hon tror att det är viktigt att partiet har företrädare som väljarna kan känna igen sig i.
– Vi behöver företrädare från olika generationer – att det till exempel finns småbarnsföräldrar, med barn på dagis, som vet hur vardagen funkar.