– Det är ett fint bolag och jag är stolt över att ha suttit i styrelsen, säger Ingegerd Karlsson.
Hon tar emot i sin lägenhet i ett av hyreshusen på Midgård som är Västerviks Bostads (Bostadsbolaget) största bostadsområde med drygt 500 lägenheter. Där har Ingegerd Karlsson bott i två och ett halvt år och trivs mycket bra. Hon försäkrar att hon har stått i bostadskö precis som alla andra. Lägenheten ligger en trappa upp och från den inglasade balkongen ser man ut över områdets innergård.
– Det är lugnt här och trevligt med barn som leker på gräsmattorna. Sedan är det promenadavstånd till stan. Det uppskattar jag.
Det var i slutet av 90-talet som Ingegerd Karlsson blev invald som ordförande i Västerviks Bostads AB. Det var då som fastighetsnämnden lades ner och Gamleby Fastighets AB införlivades i Bostadsbolaget.
– Vi skulle bilda en styrelse av flera och det hela var ganska turbulent. Det var en stor omställning med fackliga möten och många att prata med. Men med facit i hand tycker jag att vi klarade det bra.
I samma veva rekryterades den nuvarande vd:n Sven-Åke Lindberg.
– Ett bra val. Han kom med nya friska idéer.
Strax innan hade Bostadsbolaget tagit över Folkets hus vid Spötorget och byggnaden döptes om till Bryggaren.
– Det blev en flytt av bolagets kontor dit och det blev riktigt bra med bobutiken i centralt läge. Det är lätt för hyresgästerna att ta kontakt med sin hyresvärd.
Ingegerd Karlsson berättar att det på den tiden fanns många tomma lägenheter. Inte som i dag då nästa alla är uthyrda.
– Vi satsade på att renovera och höja standarden med hissar i de olika bostadsområdena. Inte som andra bostadsbolag runtom i landet, som till viss del lät sina hus förfalla.
På frågan om hon har varit tvungen att ryta till eller slå ordförandeklubban hårt i bordet svarar hon nej.
– Det har varit en riktigt bra styrelse. Det är viktigt att alla är aktiva och jag låter alltid frågan gå laget runt. Sedan tar jag till mig synpunkter. Det handlar om respekt.
Hon förklarar att i en bolagsstyrelse handlar det om att jobba för bolagets bästa och man lyder under aktiebolagslagen.
– Då hamnar politiken lite vid sidan om, säger hon.
Ingegerd Karlsson har varit politiskt engagerad ända sedan hon som 20-åring började jobba som kassörska på Posten. Ett arbete som hon höll fast vid hela sitt yrkesliv.
– Jag gick med i SSU (Sveriges Socialdemokratiska ungdomsförbund reds. anm.) och var tidigt fackligt intresserad.
Hon rekommenderar unga att gå med i något ungdomsförbund och i en fackförening.
– Där får man lära sig mötesteknik och hur politiken i kommunerna fungerar.
Hon tycker att det är tråkigt att det är få kvinnor på ledande poster.
– Jag är jätteglad över att Ruth Piatek Wallin tar över efter mig som ordförande i Västerviks Bostads styrelse. Jag har lärt känna henne på sistone. Hon är kompetent och kommer göra ett bra jobb.
På 80-talet, när Ingegerd Karlsson började som ordförande i socialnämnden, var det lite enklare att komma in i kommunens olika nämnder eftersom det fanns fler poster. Det var dock inte alltid som hon kände sig välkommen. Hon har fått sin beskärda del av nedsättande kommentarer.
– “Men lilla flickan, inte ska väl du...” fick jag höra flera gånger av manliga politiker och tjänstemän. Men istället för att det stoppade mig blev jag faktiskt bara mer sporrad att fortsätta, säger hon.
Och fortsatte, det gjorde hon. Hennes meritlista är gedigen, mellan åren 1976 och 2018 har hon: suttit i hälsovårdsnämnden, varit ordförande i socialnämnden, ledamot i kommunfullmäktige, vice ordförande och ordförande i kommunfullmäktige och ordförande i Västerviks Bostads AB. Till detta kommer uppdrag i dåvarande fastighetsnämnden, Kindmarkska stiftelsen, handikapprådet med mera.
Till Västervikstrakten kom hon 1974 och det var arbete på Posten i Ankarsrum som var den avgörande faktorn.
– Jag är född i Värmland men flyttade till Västerås och där fick jag arbete som postkassörska. När de sökte folk till Ankarsrum sökte jag dit. Sedan arbetade jag på flera platser i Västerviks kommun.
Hon minns med glädje tillbaka på tiden när Posten låg på Båtsmansgränd.
– Det var ett kul och socialt jobb, många möten med människor som behövde hjälp med sina ärenden. Det var mindre kul när Posten blev Kassaservice. Då var vi mest en slags bankomat tycker jag.
Ingegerd Karlsson har numera både barnbarn och barnbarnsbarn. Hennes två söner bor i Mälardalen under åren har det blivit en hel del resor för att träffa familjerna.
– Mitt lilla barnbarnsbarn är guld, säger hon.
Arbete, förtroendeuppdrag och familj. Finns det tid till annat kan man undra? Jovisst. Ingegerd Karlsson är intresserad av konst och var aktiv i Galleri Cupés verksamhet.
– Det var roligt. Vi ville lyfta alla som skapar och göra det möjligt att ställa ut. Men vi blev alla äldre och nu har vi en förening som heter Lilla salongen i stället. Vi träffas och målar tillsammans.