Nu lämnar Mats Hugosson alla tunga politiska uppdrag

Tidigt i våras berättade Mats Hugosson (C) om att han är tvungen att lämna politiken. I fredags, den 30 juni, gjorde han sin sista arbetsdag på kommunhuset i Västervik. Vår tidning mötte honom för att låta honom berätta om sin tid som politiker i Västerviks kommun.

Mats Hugosson (C) har nu lämnat alla tunga politiska uppdrag. Foto: Anders Sjögren

Mats Hugosson (C) har nu lämnat alla tunga politiska uppdrag. Foto: Anders Sjögren

Foto:

Västervik2017-07-04 17:35

Det var motvilligt men nödvändigt att sluta arbetet som politiker för Mats Hugosson.
– Jag kände redan i februari 2015, när jag fick en propp i vänsterögat att jag borde sluta upp med politiken. Jag bollade med mitt parti men de tyckte att jag hade mer att ge som politiker, så jag lovade att stanna tills valet 2018.

Men under vintern våren 2017 blev synen sämre och han fick nästan ett ultimatum av läkarna.
– Då började trycket mot högerögat att öka och riskerade att bli blind på det ögat också. Synen på vänsterögat är väldigt nedsatt som det är. Därför hade jag inte något val.

I fredags lämnade han över arbetet som kommunstyrelsens ordförande till Conny Tyrberg (C).

Redan som tonåring gick Mats med i CUF (Centerns Ungdomsförbund) i Vimmerby. Där var han medlem tills han flyttade i sena tonåren. Mats utbildade sig inom de gröna näringarna och jobbade i Uppsala och Strängnäs innan han under senhösten 1985 fick frågan om han ville börja jobba på Valstadskolan i Gamleby som instruktör, vilket han valde att göra.

Det politiska intresset återkom till Mats i början av 1990-talet.
– Då skulle landstinget, som då ägde skolan lägga ner den. Jag och några med mig på skolan upptäckte att man använde sig av fel underlag. Efter långa och hårda diskussioner, ända upp på landshövdings-och riksdags nivå lyckades vi med att landstinget drog tillbaka tillbaka förslaget och i den vevan hade jag lovat Centern att börja arbeta politiskt för dem om skolan inte lades ner.

Det första politiska uppdraget fick Mats som andre vice ordförande i BUN, Barn-och utbildningsnämnden, efter valet 1998. Fyra år senare vann alliansen valet och Mats blev ordförande i nämnden. Det var ett uppdrag han hade fram till 2010.
– Efter valet 2010 kändes det inte bra. Centern hade tappat många röster till Moderaterna och vi behövde få in nytt blod i partiet så jag lämnade politiken.

Ett av skälen till att han lämnade var när den dåvarande Moderatledda majoriteten la ner flera landsbygdsskolor.
– Jag blev så fruktansvärt besviken över att bli så överkörd som jag blev då.

Han menar att det beslutet lever Västerviks kommun med än idag och man kommer att få betala ett högt pris även kommande år.
– Staten ger vår kommun pengar till att driva fyra mindre skolor i kommunen. Vi har sex och fem större skolor. Jag är övertygad om att skolorna på de mindre orterna blir kvar men att vi måste göra någonting åt skolorna inne i Västervik. De måste bli färre.

Han är också kritisk på att den förra majoriteten med S och M fattade beslut om att bygga en ny högstadieskola i Gamleby Östra Ringskolan.
– Det blev en mycket stor fördyring. Tidigare hade vi två skolor nära varandra, Åbyskolan och Åbyängskolan. Man kunde använda samma lokaler vilket gjort undervisningen billigare samt utnyttja dragspelseffekterna mellan årskurserna, då elevkullarna går upp och ner. Istället för att bygga en skola på Östra Ringvägen borde man satsat på att bygga boende där.

Efter valet 2014 framstod Centern som en vinnare igen. Man hade tagit många väljare från Moderaterna främst i norra kommundelen.
– Tidigare Centerpartister som gått över till M valde att rösta på oss igen.
Partiet blev tredje största parti och bildade majoritet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Hur ser du på det samarbetet?
– Det känns bra. Tomas Kronståhl (S) och jag tänker lika vad det gäller hela kommunen. Han pratar lika mycket landsbygd som jag gör. Därför hittade vi varandra väldigt snabbt. Det tog något längre tid att hitta den nivån med Miljöpartiet men nu fungerar även det samarbetet väldigt bra.
Han tar några exempel ur de senaste årens politiska vardag.
–Miljöfrågorna brinner våra partier extra för, kanske att Centern och Miljöpartiet driver de frågorna lite mer. Det har resulterat i att de frågorna är en naturlig del av agendan. De frågorna ligger i fokus utan att vi anstränger oss.

Han tar vattenfrågorna som ett exempel.
– Vi anser att vi måste driva de frågorna tillsammans med näringarna som det berör så det inte går stick i stäv med dem. Det gör att lantbrukarna också är delaktiga och drivande i de frågorna.
En annan viktig del i den kommunala politiken är infrastrukturen.
– Vi märker att Västervik är ett arbetsmarknadsområde. Då dramatiska saker som att Elektrolux och Akzo Nobel lade ner sina industrier såg vi hur kännbart det är när Västervik ligger så långt bort.

Han nämner riksväg 40, riksväg 35, Tjustbanan och en södra infart till Västervik som det man måste satsa på inom kort.
– Det är jätteviktigt för Västervik att infrastrukturen blir bättre. Samtidigt måste vi hitta fler som kan vara med att finansiera en södra infart, inte minst för akutsjukhusets skull.

Nu går Mats Hugosson på semester i tre veckor tillsammans med sin hustru.

Vad ska du göra sedan?
– Först ska jag landa. Jag ska se vad jag klarar av att göra utan att min syn blir sämre. Tack och lov har ett minskat politiskt arbete under våren gjort att det höga trycket mot högerögat minskat och jag har stora chanser att få behålla synen på det ögat.

Han har redan tackan nej till ett antal jobbförfrågningar.
– Det handlar om att jobba som driftledare men det tror jag att jag inte klarar utan att synen blir sämre.

Vad vill du jobba med?
– Helst något inom de gröna näringarna eller med med människor på ett eller annat sätt.
Mats lämnar inte politiken helt utan har kvar några mindre uppdrag fram till valet 2018. Bland annat i styrelsen för Smålandshamnar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om