Nu öppnar dos 3-bokning för fler grupper

Snart har 4 av 5 länsbor över 65 år antingen fått tredje dosen eller bokat tid för den. Därför öppnas bokningen upp för nya grupper kommande vecka.

Sofia Hartz, planeringsdirektör på region Kalmar län, berättar att man på flera sätt försöker utöka vaccineringen nu i och med att det gått sex månader för många nu, sedan dos 2.

Sofia Hartz, planeringsdirektör på region Kalmar län, berättar att man på flera sätt försöker utöka vaccineringen nu i och med att det gått sex månader för många nu, sedan dos 2.

Foto: Region Kalmar län/Joakim Serrander/arkiv

Västervik2021-12-03 10:51

Förutsatt att det gått sex månader från föregående dos, kan då personer i ett antal riskgrupper boka tid, berättar planeringsdirektör Sofia Hartz på regionens hemsida.

Först ut blir personer från 18 år och uppåt som får insatser om stöd och service enligt LSS, personer med assistansersättning och personer 18–64 år som tillhör en medicinsk riskgrupp.

Även personal inom sjukvården i regionen ska få sin tredje dos från och med nästa vecka. Det gäller de som jobbar patientnära. Även där går man enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning, i syfte att skydda de mest sköra patienterna. 

Hartz skriver att vaccinationstakten kommer att öka under december. Basen kommer även fortsättningsvis att vara primärvården – hälsocentralerna och de privata mottagningarna inom Hälsoval Kalmar län – som kommer att vaccinera omkring 8 500 personer i veckan.

– Vi planerar också för ytterligare utökningar inom ramen för regionens egen verksamhet. För just i december är det sex månader sedan förra dosen för en stor andel av befolkningen, säger Sofia Hartz.

undefined
Vaccineringen går nu vidare till åtta riskgrupper.

Här är grupperna som kommer få boka:

• Kronisk hjärt- och kärlsjukdom.

• Kronisk lungsjukdom.

• Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation. 

• Kronisk lever- eller njursvikt.

• Diabetes typ 1 och typ 2.

• Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar.

• Downs syndrom.

• Gravida kvinnor med särskild graviditetsrelaterad riskfaktor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!