Sommaren använder Stig Lundh till fältarbete. Det betyder att han åker runt till medeltida kyrkor och fotograferar, uppsöker museer och arkiv och samlar information.
– Under vintern skriver jag och sammanställer. Nu är den nionde boken om kyrkobyggnader och inventarier klar för bearbetning, denna gång med bland annat Alvastra och Vadstena kloster.
Livslångt intresse
Stig Lundh har tidigare arbetat som kyrkokamrer i Askersund, Åtvidaberg och Gamleby. En del av sina kunskaper om medeltida kyrkor har han fått genom arbetet, men det mesta har inhämtats av privat intresse.
– Jag har åkt runt mycket och tittat, har bland annat besökt alla 94 medeltida kyrkorna på Gotland.
Han har varit i medeltida kyrkor över större delen av Sverige, ja även i Danmark. Intresset gjorde att han bestämde sig för att göra det till ett forskningsprojekt.
– Jag började med Tjust i samband med pensioneringen 2010. Målet är att dokumentera alla medeltida kyrkor i Linköpings stift, enligt den gamla indelningen i prosteri.
Fyller ett tomrum
Mycket tid har lagts på kontakter med olika museer. Många kyrkor har skänkt äldre tiders material till Statens Historiska museum, och de olika länens museer. Där har Stig Lundh hittat en del av materialet.
– Jag har även tagit hjälp av Riksantikvarieämbetet i Stockholm och Mandelgrenska arkivet i Lund där det finns äldre teckningar på kyrkor som är rivna. I landsarkivet i Vadstena finns alla kyrkoarkiv.
Åtta böcker har det blivit än så länge, bok numer nio är snart klar för utgivning och ytterligare två är på gång eller planerade. Under 2017 blir Stig Lundhs projekt klart.
– Nästa projekt ska väl i så fall vara de där 94 kyrkorna på Gotland. Även de hörde till den gamla stiftsindelningen.
Vad är det som driver dig, det kostar ju ändå en hel del att ge ut böcker?
– Jag vill väl lämna något efter mig. Jag har fyllt ett tomrum, ingen har gjort detta tidigare. Jag får också energi av arbetet. Annars skulle jag väl sitta och slöa till.