Är du orolig över att utsättas för brott? Hur upplever du ditt bostadsområde? Det är några av frågorna som 600 kommunbor i åldern 16 till 85 år får chansen att svara på i polisens årliga trygghetsundersökning
– Den här mätningen är otroligt viktig för oss. Det vi vill ha svar på är hur trygga eller otrygga medborgarna i Västerviks kommun är och hur man ser på polisen. Det är information som man inte fångar upp genom att titta på vanlig statistik, säger Viktor Haglind.
Undersökningen mäter både medborgarnas upplevda trygghet, anmälningsbenägenhet och hur många som utsatts för brott.
– Medborgarna i Västerviks kommun är generellt väldigt trygga. Det är positivt. Att mäta anmälningsbenägenheten är viktigt för att få reda på vilket förtroende som finns för polisen och vår förmåga att utreda brott.
Fjolårets mätning visade positiva siffror för Västervik. Den upplevda tryggheten i Västervik var bra när det gällde utomhusvistelser, missbruksproblem och inbrott. Den högsta otryggheten rörde trafikbrott.
– Huvudmålet är att behålla de goda siffrorna. Det var inget område förra året som stack ut eller som vi kände var ett stort problem. Trafikfrågorna är något vi tittat på och jobbat aktivt mot, så det ska bli spännande att se om det har förbättrats. Jag tror det kan ha gjort det för jag har inte fått några signaler på att just det skulle vara ett stort problem.