Nu undersöks gruvorna från 1600-talet

VT har tidigare skrivit om Västerviks kulturmiljöprogram som håller på att uppdateras genom Kalmar läns museum. Nu har vi fått följa med ut till Olserum där man bland annat inventerar gruvor från 1600-talet.

I Västerviks kommun finns mycket bronsåldernslämningar.

I Västerviks kommun finns mycket bronsåldernslämningar.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2019-06-22 17:00

Olserum ligger i norra kommunen mellan Gamleby och Överum. Där möter vi antikvarie Magdalena Jonsson och arkeolog Kenneth Alexandersson från Kalmar läns museum. De har i uppdrag från kommunen att uppdatera det kulturmiljöprogram som finns från 1986 – är platserna som omnämndes i det gamla programmet fortfarande intressanta eller ska de sållas bort? 1986 tittade man inte så mycket på nyare historia, men idag har man mycket fokus på 1900-talet. Olserums gård är dock inte en byggnation av senare modell – gården har funnits sedan 1600-talet. Magdalena berättar att gården uppkom i samband med den utvinning av järnmalm som förekom på platsen. Runtomkring gården finns gruvschakt och påbörjan till flera gruvor där man testat marken för att se om där fanns någonting att hämta. Malmen fraktades sedan med häst och vagn till Överums bruk där det blev järn av den. Magdalena och Kenneth visar upp en runt 50 meter lång gruva inne i skogen en bit bort från gården. Schaktet har utvunnits med hackor och handkraft, här var det inte fråga om borr eller sprängmedel:

– Tillvägagångssättet var primitivt, berättar Kenneth.

I det gamla kulturmiljöprogrammet fanns inte gruvorna med, vilket kan tyckas vara märkligt. Enligt Magdalena är det hela kontexten kring en plats som avgör om den är intressant:

– Det är sammanhanget som blir grejen, säger hon.

Det är kommunen och länsstyrelsen som finansierar kulturmiljöprogrammet. Huvudsyftet med programmet är att det ska fungera som underlag för kommunen i olika beslut, exempelvis när det gäller byggnadstillstånd. Men Magdalena berättar att det finns planer på att göra innehållet i programmet mer tillgängligt för allmänheten genom internet. Där ska det finnas information om platserna så att gemene man på ett lättare sätt kan ge sig ut och besöka kommunens kulturhistoriska områden. Att se och uppleva speciella platser är det bästa med jobbet menar Magdalena och Kenneth. Platser de inventerar finns i stor variation, allt från gravar och fornlämningar till bebyggelser från 1950-talet. Speciellt minnesvärt var besöket i Stenebo gruva i Ukna:

– Det är en av de häftigaste platser vi varit på, säger Magdalena.

Inventeringen av Västerviks kulturmiljöprogram beräknas hålla på i ett år till, och har pågått sedan år 2016.

Med sig har Magdalena Jonsson och Kenneth Alexandersson en karta över Olserum från 1800-talet.
Med sig har Magdalena Jonsson och Kenneth Alexandersson en karta över Olserum från 1800-talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!