Regn och smältvatten måste tas om hand på något sätt. Till det har vi ett dagvattensystem. Men i en tid med bland annat mer varierad nederbörd måste framtidens dagvattenhantering anpassas. Det säger Anders Fröberg som är vattensamordnare och projektledare för Västerviks kommuns nya dagvattenstrategi.
– Det är en bred fråga och det är bra om allmänheten och fastighetsägare är med och kommer med synpunkter, säger han.
En av grunderna i strategin är att man ska ta hand om dagvattnet så nära källan som möjligt, bland annat genom öppen dagvattenavledning, där man låter vattnet gå i diken istället för i rörledningar. Vattnet behöver fördröjas och tomter därför anpassas för att kunna omhänderta dagvattnet, exempelvis genom bevattning.
– I dag finns det på ställen gemensamma ledningar för dagvatten och avloppsvatten. Vid kraftiga skyfall finns det risk för att ledningarna breddar över, och vi får ut avloppsvatten i exempelvis Gamlebyviken. Det vill vi undvika.
Just nu genomförs stora ledningsarbeten i Gamleby för att förhindra just detta. Men det kan också handla om exempelvis stora parkeringar, där dagvatten kan ta med sig föroreningar från bilarna längre ner i vattensystemet.
– Vi behöver arbeta förebyggande och genomföra åtgärder i våra befintliga dagvattenssystem.
Två dialogmöten kommer att hållas, ett på kommunhuset i Västervik den 4:e juni, och ett den 10:e juni, då på Åby Herrgård.