Enligt Kriminalvårdens återfallsstudie för Idap återföll 15 procent av de som fullföljt programmet i nytt partnervåld jämfört med 19 procent hos kontrollgruppen. En utredning från SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, visar att de behandlingsprogram som finns i dag har en "liten eller ingen effekt” på att få män att sluta slå sin partner.
– Generellt så är partnervåld ett svårt område och man brottas över hela världen med att hitta rätt insats. Vårt Idap fungerar ungefär så bra som de bästa programmen i världen, det vill säga små men mycket signifikanta positiva effekter. Det minskar återfallsrisken lite grann, säger Martin Lardén, chef för Kriminalvårdens enhet för behandlingsprogram.
Idap har använts av Kriminalvården och Frivården sedan 2004. Men för några år sedan fick Kriminalvården i uppdrag av socialdepartementet att ta fram ett nytt relationsprogram. Resultatet blev Predov, Preventing Domestic Violence, som kommer att testas i en pilotstudie nu till hösten. Det nya programmet är mer individuellt inriktat än Idap och riktar sig till en större målgrupp, inte bara män i heterorelationer. Även Kriminalvårdens Relationsvåldsprogram kommer användas som ett komplement till Idap.
– Idap har några år på nacken och vi känner att det är hög tid att både komplettera och ersätta programmet. De nya programmen, både relationsvåldsprogrammet och Predov, har bredare målgrupper. Det kan både vara samkönade relationer och såväl män som kvinnor som brukat våld. Det kan också vara andra relationer än parrelationer.