Hälsan och miljön drabbas då plasten från plastbärkassar bryts ned i mikropartiklar som lätt binder gifter. De äts upp av fiskar och djur och kan i förlängningen hamna på våra tallrikar. Om inget globalt görs så är risken att det finns mer plast än fisk i haven år 2050, enligt Naturvårdsverket.
– Vi kommer att följa Coops råd och riktlinjer då det är dags, säger Niklas Fageryd, butikschef Coop Västervik. Än så länge har vi inte fått några besked om hur vi ska göra. Men förändringarna kommer att gälla generellt för alla Coops affärer.
Förordningen väntas träda i kraft i början av december i år, men skyldigheten för aktuella verksamheter kommer att gälla först från och med den 31 maj 2017. Men kedjan Coop har redan tänkt på problemet.
– Vi har redan sockerrörskassar som bryts ned fortare i naturen än andra plastkassar. De finns bara på Coop och beslutades för flera år sedan.
Den nya förordningen innebär att yrkesmässig verksamhet som tillhandahåller plastbärkassar till konsumenter måste informera om: Plastbärkassars miljöpåverkan och fördelar med en minskad förbrukning, åtgärder för minskad förbrukning samt fördelar med andra alternativ.