Både Malin Viberg och Emilia Pil ser att det finns ett behov av en tjejjour i Västervik.
- Det finns en tjejjour i Vimmerby, men vi kände att det behövdes en här också. Vi hade själva behövt det när vi var i den åldern, säger Emilia Pil.
- Psykisk hälsa och mobbning finns alltid på något sätt, tyvärr. Det är många som mår dåligt och behöver någon att prata med.
Frågelåda, chatt och telefon
Verksamheten riktar in sig på unga tjejer mellan 13 och 25 år. På hemsidan har de en frågelåda och en chatt som är öppen på torsdagskvällar mellan klockan 18 och 21. Under den tiden är det också möjligt att ta kontakt via en jourtelefon.
- Oftast vill man inte komma till en plats, då är det bra att man kan nå oss på det här sättet. Man kan ringa och prata om vad som helst, vi har tystnadsplikt, säger Malin Viberg.
Oftast handlar samtalen om utanförskap, sex, våld och mobbning.
- Ibland vill man bara få ur sig sina känslor, eller så kanske man bara har tråkigt och vill prata med någon. Vi lyssnar, stöttar och peppar. Är det något som vi inte klarar av hänvisar vi till andra tjejjourer som har bättre kunskaper. Men vi går alltid till botten med allt, säger Emilia Pil.
Många uppskattar att prata med någon utanför familjen, som finns där och lyssnar.
- Vårt arbete handlar om att man ska våga vara den man är, och bli stark i sig själv. Oavsett hur jobbigt man har det så ska man känna att det finns människor som bryr sig.
Söker volontärer
Framöver vill de utveckla ett samarbete med skolor och fritidsgårdar i kommunen.
- Det är viktigt att vi kommer ut och presenterar verksamheten för tjejerna. Sedan kommer vi att cirkulera på Mejeriet, Löga beach party och Visfestivalen för att stötta.
Nu söker de volontärer som kan tänka sig att ställa upp ideellt. Det ska vara personer över 18 år, som känner sig trygga i sig själva och vill hjälpa andra.
- När man är fler så är man olika personer som jobbar på olika sätt. Även om man är anonym när man ringer så kan man känna förtroende för en viss person, säger Emilia Pil.
Det går också bra att besöka verksamheten i Qvinnokrafts lokaler på Strömsgatan i Västervik.
- Målet är att tjejerna lär känna oss och att de vill komma hit och pyssla, se på film och baka. Man får gärna komma med tips på olika aktiviteter.
Karin Hesselblad som driver Qvinnokraft och Q-vik kvinnojour är med och stöttar verksamheten.
- Det är jättebra att tjejjouren finns, den behövs verkligheten. Att det är unga som jobbar mot unga är också väldigt bra. De förstår situationerna bättre och kan ge mer tips och råd, säger Karin Hesselblad.