Den nya maskinen är en njurstenskross och den ersätter landstingets gamla på Oskarshamns sjukhus.
– Personal från Västervik har åkt till Oskarshamn en gång i veckan för att behandla patienter. Det här innebär att resorna för personalen minskar och vi kan också korta väntetiderna, säger Moa Bodlund Odensten, överläkare i urologi.
Hon tillägger att mottagningens möjligheter att ta emot patienter med kortare varsel också ökar.
Västerviks sjukhus har sedan ett och ett halvt år tillbaka ansvar för behandling av samtliga njurstenspatienter i Kalmar län. Förändringen skedde när vården organiserades om, bland annat flyttades operationer av njurcancer till Kalmar.
– Många av våra patienter åker hit från södra Öland och Kalmar. Det blir långa resor, men de har möjlighet att bo över på patienthotellet. Patienterna behöver inte heller stanna kvar på sjukhuset efter behandling, säger Moa Bodlund Odensten.
Den nya maskinen installerades vecka 42 och flera patienter har redan hunnit få stötvågsbehandling.
Behandlingen går att följa via ultraljud i realtid och tar cirka 40 minuter. Den nya metoden med ultraljud gör att personalen hela tiden kan se var njurstenen befinner sig och därför rikta behandlingen mot rätt ställe.
– Vi tror att det här är en väldigt effektiv behandling. Vi har sett stenar gå sönder på flera patienter redan, säger Moa Bodlund Odensten.
Tidigare har röntgen använts och det sker fortfarande men inte lika ofta. Den nya behandlingen innebär att både patienter och personal utsätts för mindre mängd röntgenstrålning än tidigare.
– Vi är det andra sjukhuset i landet som har en sådan här maskin. Borås var först, säger Irene Jakobsson, avdelningschef och sjuksköterska på urologmottagningen.
Njursten är en vanlig åkomma. I fjol behandlades ungefär 500 personer i Kalmar län för njursten och hälften av dessa behandlas med hjälp av stötvågsbehandling.
Njurstenar har behandlats med hjälp av stötvågsbehandling sedan början av 1980-talet.
– Då låg patienten i vattenbad och det kom stötvågor genom vattnet. Behandlingen gjorde ont och en del patienter sövdes till och med, säger Moa Bodlund Odensten.
Totalt har sju personer fått utbildning i att använda den nya maskinen, en undersköterska, fyra sjuksköterskor och två urologer.
– Tanken är att vi sjuksköterskor ska kunna sköta maskinen för att avlasta läkarna, säger Irene Jakobsson.