Emelie Bernhard är född i Linköping, men har bott i Stockholm större delen av sitt liv. När hon var sex år gammal köpte hennes morfar ett hus i den lilla bygden Yxered i Västerviks kommun.
– Där spenderade jag många av mina somrar.
Tidigare har hon bland annat jobbat med barn- och ungdomsverksamhet inom kultur- och fritidsområdet. Hennes huvudområde är arkeologi, men inte nödvändigtvis bara forntiden utan även miljöer under senare historisk tid.
– Jag föddes med en nyfikenhet och genom den har jag breddat mig väldigt mycket i livet. Nu känner jag mig nyfiken på Tjustbygden och miljöerna som finns här.
Hon berättar att hon brinner för delaktighet och det är något som hon kommer att lägga stort fokus vid i sitt arbete.
– Jag vill hålla dialoger istället för monologer och skapa intressanta möten kring kulturarvet med människor i alla åldrar.
Erfarenhet och kompetens
Olof Nimhed berättar att det var 40 personer från hela Sverige som sökte tjänsten på Västerviks museum.
– Det var många kompetenta personer som sökte, men Emelie hade den rätta kombinationen av erfarenhet och kompetens. Det värdesätter vi högt, då det ingår många olika delar i att förmedla kulturarvet.
För Emelie Bernhard själv var det främst minnen från barndomen som lockade henne till Västervik.
– Jag har en del rötter i trakterna, min mamma bor här bland annat.
Adam Norman har jobbat som museipedagog på Västerviks museum sedan 2013. Han kommer att jobba kvar på museet till och med april.
– Jag kommer att finnas i periferin och kolla till det, tills vi har synkat våra kalendrar. Efter det kommer jag inte att jobba kvar i Västervik.
Det är med säker hand som Adam Norman lämnar över uppdraget till sin efterträdare.
– Emelie har en varierande bakgrund, vilket jag ser som en stor styrka. Som pedagog måste man ha förståelse för många människor och då är det bra om man har en bred erfarenhet själv.