Ny teknik har möjliggjort diskret propp

Det gäller att vara stadig på handen när man är hörseltekniker. Att laga en hörapparat handlar nämligen om att hantera väldigt små delar, ofta med hjälp av ett mikroskop. Och att hänga med i en snabb teknikutveckling. Glöm stora iögonfallande hörapparater, nu är det små små silikonproppar som gäller. Åtminstone om du har en lättare hörselnedsättning.

Mikroskop används ofta när det gäller att laga hörapparater. Här är hörselvårdsingenjör Sören Johanssons arbetsplats.

Mikroskop används ofta när det gäller att laga hörapparater. Här är hörselvårdsingenjör Sören Johanssons arbetsplats.

Foto:

Västervik2017-01-14 14:00

Sören Johansson, Kenneth Westerholm och Robert Klingstedt är hörselvårdsingenjörer på tekniska hörselvården i Västervik. Det betyder i korthet att de tar hand om allt som har med hörslingor och hörapparater att göra i Västerviks kommun, plus kringliggande kommuner.

Större delen av arbetet handlar om att reparera hörapparater.

Eftersom det är landstinget som äger hörapparaten, servar och lagar vi den kostnadsfritt. Däremot tas det ut en utprovningsavgift när någon ska få en ny hörapparat.

Teknikerna reparerar även hjälpmedel som hörslingor och utrustning i skolor.

- Vi gör också hembesök där vi till exempel installerar hörselslingor till tv:n och varseblivning till den som är gravt hörselskadad, säger Kenneth Westerholm.

Det finns en rad moderna hör-hjälpmedel för yrkesverksamma, till exempel en streamer som är ett hjälpmedel för den som använder mobilen mycket.

Streamern paras ihop med mobilen och fungerar då som en handsfree.

- För den som är i behov av hjälpmedel under konferenser kan vi hjälpa till med mikrofoner. Vi kopplar också ljud från datorn till hörapparaten och kan även utföra bullermätningar.

- Men det är sällan kunden hör av sig direkt till oss, de flesta fall går ju genom Försäkringskassan, säger Sören Johansson.

Det har hänt mycket inom hörtekniken bara de senaste fem åren, enligt Kenneth Westerholm.

- Du kan till exempel få trådlöst direkt mot hörapparaten. Det händer mycket hela tiden som vi måste hålla oss uppdaterade med.

Det har även blivit en större acceptans när det gäller användandet av hörapparater.

- Hörapparaterna har blivit mindre, vilket gör att det är fler som använder dem. Tekniken har blivit bättre och de är bekvämare att använda.

Tekniska hörselvården finns sedan 2007 i "öron-näsa-hals-huset", som ska rivas hösten 2018 för att ge plats åt det nya psykiatrihuset.

- Som det är sagt nu kommer vi flytta till plan 6 i rehabhuset.

Måndagar och torsdagar har de öppen mottagning i Västervik. Teknikerna finns även i Vimmerby under tisdagar och i Oskarshamn onsdagar.

Kenneth Westerholm och Robert Klingstedt är hörselvårdsingenjörer på tekniska hörselvården i Västervik. Foto: Lena Dahlberg
Kenneth Westerholm och Robert Klingstedt är hörselvårdsingenjörer på tekniska hörselvården i Västervik. Foto: Lena Dahlberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om