Utbildningen rullar igång den 17 augusti och är en ettårig eftergymnasial utbildning, berättar Jan Carlsson, biträdande rektor på Gamleby Folkhögskola.
Den som söker till utbildningen ska ha klarat av gymnasiet eller ha motsvarande kunskaper, till exempel en utländsk lärarutbildning.
– Vi vänder oss till vuxna med vettiga värderingar, som har en positiv attityd till skolan och som vill göra skillnad, Jan Carlsson.
Han är övertygad om att det behövs fler vuxna människor i skolan.
– Lärarna idag har mycket att stå i och tanken är att lärarassistenten ska kunna ta en del kringarbeten. Man både avlastar och assisterar.
Arbetsuppgifterna kan till exempel handla om att delta i förberedelser, plocka undan och helt enkelt hjälpa till vid vissa pedagogiska uppdrag.
Intervju
Utbildningen har 25 platser och antagningen sker via en intervju.
– Det viktigaste är att den sökande har en social kompetens och är intresserad av kunskap och lärande. Under studietiden får de värdefulla kunskaper som gör att de är väl förberedda, med tyngdpunkt på psykologi, pedagogik, sociologi, svenska och kommunikation.
Varför väljer ni att starta just den här utbildningen?
– Vi har en tät kontakt med lärarfacken, kommunen och Arbetsförmedlingen och man gör bedömningen att det här är ett bristyrke. Utbildningen är rätt så unik och finns bara på fyra platser i Sverige. För oss kändes det rätt i tiden att komma igång med det här nu.
Sista ansökningsdag är den 15 maj och intresset har varit högt.
Utbildningen inleds med fyra veckors introduktion. Därefter praktiserar den studerande på en skola två dagar i veckan.
– Den sista månaden går de i skolan, innan de är färdiga med sin utbildning. Vi ser det som en väg för folk som vill jobba inom skolan, men som kanske inte vill gå en lång lärarutbildning.