Ny utställning på Överums bruksmuseum

Överums Bruksmuseum har nu öppnat för säsongen och visar som vanligt brukets historia med allt från kanoner till grytor och plogar. Nytt för i år är dessutom en utställning om styckebruk i Sörmland, Östergötland och Överums bruk.

Bo Flygt och barnbarnet Gustav Flygt besökte Överums Bruksmuseum på öppningsdagen.

Bo Flygt och barnbarnet Gustav Flygt besökte Överums Bruksmuseum på öppningsdagen.

Foto:

Västervik2016-06-28 13:00

Inbäddat i lummig grönska ligger Överums bruksmuseum i en Smältsmedja från 1856. Här har man haft museum sedan 1993 och visar verksamheten vid bruket från starten till nutid. Anorna går långt tillbaka i tiden, redan 1655 började man gjuta kanoner, ett så kallat "styckebruk". Man tillverkade mer än 18 000 kanoner som spreds över världen. I Uppsala står åtta stycken uppställda vid slottet och i Sydafrika finns 14 kolosser på fyra meter. Verksamheten har sedan skiftat från grytor och kastruller till dagens moderna plogar.

Många äldre lantbrukare kommer och besöker oss , berättar Elis Adolfsson som är en av fem guider som arbetar med att hålla museet öppet. Vi brukar ha cirka a 1 200 besökare per år, förra året var det lite lägre, så vi hoppas på många besökare i år.

Ny utställning i sommar

Nytt för säsongen är en utställning av Torbjörn Andersson som bygger på boken "Dansa med järnet" av Hans Lidman. Men 32 skärmar beskriver man utvecklingen av styckebruk i Sörmland, Östergötland och Överum.

Många är intresserade av gammal järnframställning, menar Elis Adolfsson och visar den väldiga ugnen som är en av få bevarade i Sverige.

En av dagens besökare är Bo Flygt, han har jobbat många år inom lantbruk och idag har han med sig barnbarnet Gustav för att titta på gamla plogar och kanoner.

Jag har svetsat på många sådana här, minns han och plockar upp en gammal plogspets.

Barnbarnet Gustav sex år passar på att undersöka några gamla kanoner.

Elis Adolfsson är en av fem guider på Överums Bruksmuseum
Elis Adolfsson är en av fem guider på Överums Bruksmuseum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om