Nya bud för Smalspåret

Sedan i tisdags rullar de första tågen på Smalspåret. I år förlängs sommarsäsongen till mitten av september.

Tobias Hamström sköter premiärdagen tillsammans med lokföraren Peter Heller.

Tobias Hamström sköter premiärdagen tillsammans med lokföraren Peter Heller.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2018-06-20 08:00

Under tisdagen gick årets första tur för Smalspåret. Den sju mil långa tågresan mellan Västervik och Hultsfred kommer inledningsvis trafikeras tisdagar, torsdagar och lördagar innan högsäsongen drar igång. Därefter rullar tågen varje dag under sommaren. I år fölängs även säsongen, då tåget börjar gå en vecka tidigare.

– Vi kommer att köra hela vägen fram till mitten av september ungefär, så säsongen blir något längre. Det finns en stor efterfrågan av Smalspåret och en förlängning har varit på gång länge, säger Peter Heller, lokförare från Tjustbygdens Järnvägsförening.

Peter har under premiärdagen haft sällskap i förarhytten av 19-åriga Tobias Hamström, som just nu utbildar sig till lokförare. Under dagen har ett 15-tal personer åkt tåget.

– Man måste ha fyllt 20 för att bli färdigutbildad, men jag fyller i år, säger Tobias Hamström, som till vardags bor i Söderköping.

Sammanlagt är det ett 50-tal ideella personer som på olika sätt arbetar med Smalspåret under säsongen, 22 av dessa är lokförare, berättar Peter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!