Nya grepp gällande föräldraengagemang: "Vi vill starta de här grupperna för barnens skull"

Hos Familjeenheten i Västervik har man flera olika stödgrupper för barn och ungdomar, något man haft under många år.

Therese Johansson och Maria Appelqvist, Familjeenheten i Västervik, är några av dem som nu går en utbildning enligt modellen "Barnkraft". Detta för att kunna starta parallella barn- och föräldragrupper till hösten. Foto: Lena Dahlberg

Therese Johansson och Maria Appelqvist, Familjeenheten i Västervik, är några av dem som nu går en utbildning enligt modellen "Barnkraft". Detta för att kunna starta parallella barn- och föräldragrupper till hösten. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2017-03-27 12:20

Till hösten hoppas man även kunna starta parallella barn- och föräldragrupper, där en del träffar ska vara tillsammans med barnen.

– Vi går just nu en utbildning enligt modellen Barnkraft och hoppas kunna påbörja arbetet till hösten, säger Maria Appelqvist, samordnare för de olika stöden inom KLARA-gruppen.

Familjeenheten är en öppenvård inom socialtjänsten. Hit kan man bland annat komma för råd och stöd utan att journalföras, berättar Therese Johansson, familjebehandlare.

– Vi har för närvarande 61 barn inskrivna på råd och stöd. Inga anteckningar görs, vi för bara statistik över hur många som kommer.

De föräldrar som söker kan ha såväl små som stora frågor.

– Man behöver ofta bli bekräftat i att man gör rätt som förälder, eller så vill man få mer information om barns utveckling eller få stöd som förälder till tonåringar.

– Ibland träffar vi hela familjer, ibland enskilda personer. Och det handlar om alla kategorier av familjer.

De fyra stödgrupperna för barn och ungdomar är samlade inom KLARA-gruppen, berättar Maria Appelqvist.

– Här går barn som behöver träffa andra barn med liknande familjesituationer. Det kan till exempel handla om att de har föräldrar som missbrukar eller som lider av psykisk ohälsa. Det kan också handla om svåra separationer eller att det förekommit våld i hemmet.

– Barnen är oftast i låg- och mellanstadieåldern och mellan tre och sju per grupp. Att träffas så här är jättebra för dem, något som våra utvärderingar visar. De blir avlastade i sina känslor av skam och skuld, något som barn ofta känner i en familj där det inte fungerar så bra.

Grupper för föräldrar

Nu vill Familjeenheten även få med föräldrarna. Personalen genomgår just nu en utbildning för Bitta Söderblom enligt modellen "Barnkraft", för att kunna starta parallella barn- och föräldragrupper till hösten. Tanken är tio träffar, varav tre är gemensamma träffar med både föräldrar och barn.

– Vi har saknat föräldrarna i den här processen som barnen redan deltar i, säger Maria Appelqvist.

– Det vi tänker i första hand är grupper med psykisk ohälsa eller missbruk som gemensam nämnare. Och vi har en mycket respektfull hållning gentemot föräldrarna utan pekpinnar. Grupperna ska vara en hjälp för föräldrar och barn att mötas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om