Nya rapporten: Så vill vi äta

Vi vill äta hälsosamt och allt fler frågar efter vegetariskt, ekologiskt, proteinrikt och svenskt. Det framgår i en ny regional rapport och lokala krögare håller med.

Mamma och dotter Nancy och Maria Gutierrez väljer allt mer vegetarisk mat. Maria Gutierrez äter både kött och vegetariskt. Hon väljer vegetariskt med tanke på djurhållningen.

Mamma och dotter Nancy och Maria Gutierrez väljer allt mer vegetarisk mat. Maria Gutierrez äter både kött och vegetariskt. Hon väljer vegetariskt med tanke på djurhållningen.

Foto: Karin Hertz

Västervik2019-02-25 16:30

På måndagen offentliggjordes rapporten ”Mat och hälsa i Kalmar län”, vars syfte är att hjälpa företagare att hitta hälsosamma argument för sina varor och dessutom inspirera till utveckling av nya produkter.

I rapporten framgår det att en av de starkaste trenderna är att äta och dricka hälsosamt och skiftet mot grönare proteiner är den hetaste trenden inom restaurangbranschen.

Både Västerviks stadshotells Mikael And och Raymond Hanna, som driver Smak by Raymond samt Brasserie Fängelset, har märkt av en ökad efterfrågan.

– Det märks verkligen att människor har ett stort intresse av att äta nyttigt och veta varifrån maten kommer ifrån. Sedan förra sommaren har intresset för svenskt kött också gått upp väldigt kraftigt, säger Mikael And.

Han tror att miljöförstöring, nödslakt och torka påverkar människors val.

– Sen känner nog många att de mår mycket bättre av att äta mer grönsaker, både kroppsligt och själsligt, säger Mikael And.

Raymond Hanna, som driver restaurangerna Smak och Brasserie fängelset, märker av ett allt större intresse för vegansk och vegetarisk kost.

– Till och med de som inte är veganer väljer veganskt, säger han och berättar att den ökade efterfrågan gör att även veganska och vegetariska rätter får ta plats på à la carte-menyn.

Även stadshotellet satsar på veganskt och målet är att öka inköpen av närproducerat.

Raymond Hanna satsar sedan länge på ekologiskt och hållbart och valde att Krav-certifiera restaurang Smak.

– Jag gör det här för mina barn och deras generation. Jag vill att de ska ha en bra miljö att växa upp i och slippa tänka på kemikalier och annat, säger Raymond Hanna.

Restaurang Indivik satsar också på vegetariskt.

- Indisk mat är känd för att vara vegetarisk och jag tror att många redan från början sökt sig till oss. Därför har vi inte märkt av någon större ökning. Vi har alltid vegetarisk mat i lunchbuffén och många som äter kött provar också vegetariskt, säger Sarah Svensson Mosbah på Indivik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om