Nya riktlinjer vid förlossningsvård: "Alla nyförlösta ska bedövas"

Just nu pågår ett nationellt arbete med att ta fram nya riktlinjer vid förlossningsvård. Det är överläkare Eva Uustal på Universitetssjukhuset i Linköping som sedan 2011 lett arbetet om hur förlossningsskador ska kunna förebyggas, diagnostiseras och följas upp på bästa sätt. Ett arbete som bland annat lett fram till riktlinjer att alla nyförlösta ska bedövas.

Det pågår ett arbete med att ta fram nya riktlinjer vid förlossningsvård. Detta för att bland annat upptäcka bristningar. Foto: Ellinor Harrysson

Det pågår ett arbete med att ta fram nya riktlinjer vid förlossningsvård. Detta för att bland annat upptäcka bristningar. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2017-02-25 11:43

Lena Arvidsson, klinikchef Kvinnokliniken Västerviks sjukhus, kommenterar den senaste tidens rubriker att alla kvinnor ska bedövas efter en förlossning för att lättare upptäcka bristningar.

- När man hör att vi ska börja ge bedövning till alla nyförlösta verkar det som att det är något helt nytt. Det är det inte. Vi är alltid frikostiga med bedövning för att inte missa en eventuell bristning.

Bristningar bedöms på en skala från 1 till 4, där 1-2 handlar om ytliga bristningar som inte ger kvarstående besvär och 3-4 gäller bristningar där ändtarmsmuskeln blir drabbad.

På Västerviks sjukhus är man bra på att upptäcka förlossningsskador, enligt Lena Arvidsson.

- De senaste åren har vi lyckats få ner antalet bristningar, bland annat för att vi är mer aktiva när det gäller att hålla emot och skydda området mellan slidan och ändtarmen men också för att det finns en ökad medvetenhet. Det är mer fokus på bristningar nu helt enkelt.

Förslag av experter

Utbildningsprogrammet är ännu inte klart, det är än så länge ett förslag som tagits fram av en expertgrupp inom Svenska Barnmorskeförbundet och SFOG, Svensk förening för obstetrik ochgynekologi, där bland andra överläkare Eva Uustal ingår, berättar Lena Arvidsson.

- Texterna kommer att tjäna som kunskapsstöd och riktlinjer avseende förebyggande, diagnostik och behandling av förlossningsbristningar. De ligger nu ute för synpunkter och man beräknar att utbildningsprogrammet ska bli klart under 2017. När det införs så kommer det vara något som barnmorskor och förlossningsläkare i Västervik kommer att genomgå.

- Vi följer alltid SFOGs riktlinjer.

Lena Arvidsson säger vidare att det är viktigt att det görs en ordentlig undersökning efter en förlossning för att kunna bedöma förekomsten och typen av bristningar och för att kunna sy dessa på ett adekvat sätt.

- Det finns olika typer av bedövning som används för detta. En större bristning undersöks och sys på operationsavdelningen i narkos eller ryggbedövning för att bästa förutsättningar ska föreligga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om