Projektet "Nya vägar" handlar om att utbildningen ska ske så nära ungdomarna och hemkommunen som möjligt. Tidigare har utbildningar koncentrerats till universitets-och högskolestäder. Det har lett till att mindre städer och landsbygd i landet dränerats på ungdomar samt att industriföretag och offentliga arbetsgivare inte får tillgång till kompetent personal i den utsträckningen man behöver.
– Mycket av landets industrier ligger inte i storstäderna utan i mindre städer och på landsbygden, säger Jerry Engström.
Började 2013
Jerry Engström började sondera bland politiker och makthavare om det som skulle bli "Nya vägar" våren 2013. Samma år var han i Almedalen där han presenterade sin idé. Där fick han ett bra mottagande och i mars 2014 fick han besöka riksdagen.
– Det kom över 200 personer från hela landet för att lyssna på mitt anförande. Då fick vi känslan av att vi är på rätt väg.
Sedan dess har Jerry Engström besökt Almedalen varje år och i år kände han av ett starkt stöd för projektet.
– Vi hade mellan 50-60 åhörare på vårt seminarium om nya vägar. Jag var där tillsammans med Högskolan väst, TCO och riksdagsledamöter från Centerpartiet och Socialdemokraterna. Alla var positiva till projektet och jag fick en god eftersmak.
Skickat in ny ansökan
I februari i år hade Campus i Västervik besök av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och Högskole- och forskningsminister Helene Hellmark-Knutsson.
– Vi blev uppmanade att skriva om vår ansökan eftersom omvärlden, genom alla flyktingar som kommit hit, samt att den nya regeringen kommer att satsa på nyindustrialisering.
Nu har man skickat in sin tredje ansökan och som är reviderad utefter de förutsättningarna.
– Vi har sökt 65 miljoner kronor per år för att kunna ta emot 150 nya elever per år i Västervik, Vimmerby och Hultsfred.
Kommer ni att få pengarna?
– Jag är mycket mer optimistisk nu än vad jag var för ett år sedan. Får vi pengarna planerar vi att vara igång hösten 2017 och i full drift 2018.
Vad gör att du är så positiv nu?
– "Nya vägar" har blivit känt i hela landet. Många är intresserade samt att oavsett partifärg är man positiv till projektet. När alla i grunden är överens bör det inte vara så svårt att åtminstone få ett pilotprojekt.
Han menar att utbildning kommer att vara av mycket god kvalité.
– Högskolan väst och Linnéuniversitetet har tagit en väldigt aktiv roll i projektet. Vi har jobbat länge tillsammans och det borgar för kvalité i projektet samt att satsningen blir fullgod.
Under hösten kommer flera politiker från hela landet till Campus i Västervik för ta del av hur man arbetar här.
– När man besöker Almedalen möter man personer som man inte räknat med att möta. Efter vårt seminarium kom det fram många riksdagspolitiker till mig och ville besöka Västervik. Projektet "Nya vägar" kan appliceras i hela landet, säger Jerry Engström.