Projektansvarig var Hoschang Moschiri, bildlärare på Västerviks gymnasium och konstnär, som tillsammans med flera andra medhjälpare gjorde konstprojektet och utställningen möjlig. Eleverna målade ett självporträtt med pennor och kritor utifrån ett fotografi på dem själva. De fick även skapa andra verk med olika material som de själva valt, och det blev många fåglar och fiskar, som för en besökare kan upplevas representera känslan frihet.
– Det är fantastiskt roligt att de hittade det här sättet att måla och skapa, säger Hoschang Moschiri. Jag tror inte att de hade en aning om att det skulle bli en utställning av det. Det började med en vanlig bildlektion i skolan, som jag sedan ville utveckla.
Rätten att få finnas
Utställningen som hölls på Västervik Teater och Konferens var välbesökt och mycket uppskattad. Temat handlade om något mycket större än ett porträtt. Den handlar om rätten att få finnas och att få ta plats, oavsett vem du är. De 39 deltagande eleverna har flera gemensamma nämnare så som, flykt, längtan, ensamhet, ilska och drömmar. Allt som gavs uttryck för i deras självporträtt och personliga upplevelser.
– De har fått berätta om sin egen historia och flyktväg hit, och det vi fick höra var ofta väldigt dramatiska berättelser. Tanken väcktes att vi skulle ge ut en bok om det, för att visa vad som är problematiskt. I stället blev det en utställning. De har även talat om hur väl bemötta de blivit i Sverige.
Historierna eleverna berättat har gjorts till olika citat som presenterades bredvid varje självporträtt, något som förstärkte intrycken och känslan mycket.