Nystartad restaurang på Kulbacken

Den nya restaurangen heter Kulbackens café och restaurang och drivs av Nina Melsted, som tidigare jobbat på Vimmerby Stadshotell. Nu har hon antagit utmaningen att driva en restaurang på Kulbacken.

Olof Nimhed museichef och Nina Melsted som driver Kulbackens Café och restaurang. Foto: Anders Sjögren

Olof Nimhed museichef och Nina Melsted som driver Kulbackens Café och restaurang. Foto: Anders Sjögren

Foto:

Västervik2017-07-04 08:00

Nina Melsted bor i Totebo. Hon fick ett teletonsamtal från Olof Nimhed, chef för Västerviks museum som artigt frågade om hon ville driva restaurangen på Kulbacken.

– När jag fick frågan insåg jag att det var en möjlighet jag inte kunde missa.

Hon anser att både platsens potential och utvecklingsmöjligheter känns spännande.

– Det är en helt unik plats och att få arbeta nära med museet för att kunna sätta ihop en meny som passar till deras verksamhet kommer att bli väldigt roligt.

Huset som restaurangen ligger i är från 1700-talet. Det har sedermera byggt på med torpet Ekbacken från Piperskärr.

Första dagen

I måndags öppnades restaurangen och man serverar husmanskost till lunch. Till att börja med tas maten från Almviks skola.

– Vi delar kock kan man säga.

När köket på Kulbacken blivit mer inarbetat kommer man att laga mer och mer mat själva men redan nu finns det en hel del mat man gör själva.

– Vi kommer också att ha "Smörebröd" med snaps och god öl till, då vi har fullständiga rättigheter.

Till att börja med kommer man att prova sig fram med öppettiderna.

– Vi öppnar klockan 11 och stänger klockan 17. Men finns det efterfrågan kommer vi att ha öppet längre. Vi kommer att testa att ha kvällsöppet under några sommarveckor, främst då torsdag till söndag.

Viktigt för museet

Olof Nimhed anser att det är mycket viktigt att det finns en restaurang och café i närheten till museet. Fram till 2015 hade Saltmagasinet sin restaurang på Kulbacken men förra året stod lokalerna tomma.

– Det är viktigt för oss att ha tillgång till en restaurang och ett café när vi har mycket gäster på museet. Att inte ha det ett år till hade nästan varit ohållbart, säger Olof Nimhed.

Han vill få en matprofil som passar museets verksamhet och speciella utställningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om