Nytt avtal gör det möjligt att få alkohol hemkört

I veckan stod det klart att Systembolaget tecknar ett nytt avtal med staten som möjliggör för hemleverans av alkohol i hela landet.

Systembolaget planerar att i framtiden erbjuda hemleverans i hela Sverige

Systembolaget planerar att i framtiden erbjuda hemleverans i hela Sverige

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Västervik2019-06-24 06:00

2012 startade Systembolaget ett test i Sollentuna där man erbjöd alla personer över tjugo år att få alkohol levererat till dörren. Med åren har de platser som erbjudits hemleveranstjänsten ökat och det är idag möjligt att få alkoholen hemkörd i sex län runt om i landet. Nu siktar Systembolaget på att expandera hemleveranserna så att människor i hela landet ska kunna beställa sin alkohol över internet. Det nya avtalet träder i kraft den 1:e juli i år och fortfarande är det oklart när tjänsten kommer till Västervik. Systembolaget meddelar att hemleveransen följer samma krav som för försäljning i butik. Det vill säga att leverantören ska neka utlämning om personen som mottar alkoholen inte är tjugo år fyllda, verkar påverkad eller om risk för langning misstänks. I de län där Systembolaget idag erbjuder hemleverans är det inte de själva som sköter själva leveransen utan det går genom en extern aktör.

Ett sätt att få tag på alkohol om man har det långt till närmsta Systembolag är att vända sig till ett av Systembolagets ombud runt om i landet. Frågorna ställs nu om Systembolagets utökade hemleverans kan komma att ersätta ombuden.

– Om bolaget utökar sin hemleverans även till Västerviks kommun är inget som stör oss. Det är mycket jobb som krävs för att agera ombud och jag tror att folk fortfarande skulle nyttja oss som ombud. Det är inte alla som kan vara hemma och möta leveransen, säger Linda Oskarsson som driver Hjorteds Handelsträdgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!