Nytt hälsotänk på folkhögskolan

Mats Wedel, lärare på fritidsledarutbildningen på Gamleby folkhögskola, provade på discgolf sommaren 2015 – och fastnade för en sport han beskriver som en året-runt-sport som är kul för alla. Sedan ett år tillbaka finns det en discgolfbana i skolans omgivningar.

Gamleby folkhögskola fick en alldeles egen discgolfbana för snart ett år sedan. En trevlig aktivitet som alla kan nyttja, året om. Foto: Lena Dahlberg

Gamleby folkhögskola fick en alldeles egen discgolfbana för snart ett år sedan. En trevlig aktivitet som alla kan nyttja, året om. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2016-09-10 09:00

Ett trevligt sätt att ta sig ut i friska luften på, en aktivitet där man kan lägga sig på allt från prova-på-nivå till proffs.

– Det handlar mycket om teknik, inte så mycket om kraft, säger Mats Wedel och visar hur discen ska kastas för att skramla in i kedjorna på korgen. En av sex som finns på banan.

Går på en kvart

Efter att förslaget att skolan skulle köpa in korgar och discar föll i god jord kunde materialet beställas.

– Vaktmästaren byggde ihop korgarna och med hjälp av fritidsledarutbildningen satte vi upp en bana. Den banan kan vem som helst gå. Grundskolan har varit här, seniorakademin har provat och vi kan använda den i undervisningen. Den kan också användas på fritiden.

– Eftersom det bara tar en kvart att gå ”sexhålsbanan” hinner man på en lunchrast eller håltimme, säger Mats Wedel.

SUND-låda

Discarna förvaras i en SUND-låda, en gammal sand-låda som fått ny funktion. Där finns även andra spel och redskap som ska inspirera till aktiviteter utomhus.

Ytterligare ett led i ”hälsotänket” är de cyklar som köptes in till eleverna på fritidsledarutbildningen. De har numera sina lektioner där fotoskolan håller till och för att det ska fungera med transport till och från folkhögskolan har numera de eleverna cyklar de kan utnyttja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om